Jane Hainingről nyílt kiállítás

2017. október 28., címkék: jane haining, kiállításmegnyitó, skót misszió

A skót származású világháborús embermentőről, a budapesti Skót Misszió internátusának mártír sorsú vezetőjéről nyílt időszaki kiállítás szerdán a Holokauszt Dokumentációs Központban.

Megtalálták a zsidómentő skót misszionáriusnő végakaratát

2016. szeptember 16., címkék: jane haining

Évekig rejtve maradt egy padláson, de végül napvilágra került néhány Jane Haining-dokumentum.

Emléktábla az áldozatoknak és az embermentőknek

2012. december 12., címkék: jane haining, raoul wallenberg, holokauszt

Emléktáblát állított a Külügyminisztérium a holokauszt áldozatainak és az embermentőknek az Erzsébet híd pesti hídfőjének északi oldalán, közel a Duna-parthoz.

Horthy Miklós és a református belgák

2012. május 23., címkék: debreceni református kollégium, vélemény, jane haining, horthy miklós

A szombati, debreceni táblaavatás után érdemes értő, körültekintő és megértő módon kiszálazni a bonyolult történet sokszor szándékosan összekuszált szálait. Az alábbi gondolatmenettel ehhez adunk támpontokat. Vélemény.

Mentő és áldozat – Jane Hainingre emlékeztek

2012. január 27., címkék: jane haining, megemlékezés, david arnott

A skót misszionárius „emléke azt juttatja eszünkbe, hogy mi is képesek vagyunk a bátorságra és a szeretetre” – mondta David Arnott a Magyar Zsidó Múzeumban 2012. január 26-án. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Budapesti Református Skót Misszió közösen emlékezett meg a magyar zsidókat segítő Jane Hainingről, aki Auschwitzben lelte halálát. Az eseményen részt vett a Skót Egyház hazánkban tartózkodó küldöttsége is.  

Hitből, emberségből cselekedtek

2010. szeptember 22., címkék: utca átnevezés, második világháború, református helytállók, budapest, Háttér, jane haining

A skót református Jane Haining mellett evangélikus lelkész, katolikus egyházi emberek, politikusok és külföldi diplomaták lettek a budapesti rakpartok új névadói.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.