Betörtek a debreceni Nagytemplomba

2020. március 31., címkék: debreceni nagytemplom

Egy harminc éves férfi imádkozni ment a bezárt Debreceni Református Nagytemplomba, majd rongálni kezdett március 30-án, a késő délutáni órákban.

Eredeti Vizsolyi Biblia került a Nagytemplomba

2016. június 20., címkék: debreceni nagytemplom, vizsolyi biblia

Június 19-én ünnepélyesen adta át Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a Vizsolyi Biblia egyik eredeti példányát Vad Zsigmondnak, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség esperes-lelkipásztorának.

25 éves a Debreceni Immánuel Otthon

2016. május 29., címkék: Fekete Károly, immanuel otthon, debreceni nagytemplom, balog zoltán, fekete károly, immánuel otthon

„Nem jó az embernek egyedül, de kétszeresen nem jó a sérült embernek egyedül lenni" – utalt a közösség fontosságára Fekete Károly tiszántúli püspök a debrecen-nagytemplomi egyházközség fenntartásában működő Immánuel Otthon és Iskola 25 éves fennállása alkalmából rendezett május 29-i hálaadó istentiszteleten.

Szeretethíd Kárpát-medencei református önkéntes napok – Debrecenben is

2016. május 19., címkék: szeretethíd, szeretethíd 2016, Szeretethíd, debreceni nagytemplom

Idén nyolcadik alkalommal szervezi meg a Szeretethíd programot a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ). Az idén 10 éves szervezet ezúttal jótékonysági sportnappal köti egybe az önkéntes megmozdulást, május 21-én a Nagyerdei Stadion déli oldalán várják szeretettel az érdeklődőket!

Rangos elismerést kapott a református Nagytemplom

2016. május 06., címkék: debreceni nagytemplom, fekete károly, Fekete Károly

A debreceni Nagytemplom a tavalyi év építőipari nívódíját nyerte el műemlék helyreállítás és épületrehabilitáció kategóriában.

Megnyitotta kapuit a Karakter 1517

2015. szeptember 02., címkék: debreceni nagytemplom, karakter 1517

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a Karakter 1517 elnevezésű kávézó, könyvesbolt és kőtár augusztus 30-án. A debreceni nagytemplomi gyülekezet fenntartásában működő vendéglátó helyiség a Nagytemplom és a Debreceni Református Kollégium épülete közötti Emlékkert üvegtetős épületében kapott helyet: ide költözött a harminc éven át a Piac utcán működő református könyvesbolt. A körülbelül hatvan fő befogadására alkalmas térben gyermeksarkot is létrehoztak.

„A Debreceni Egyetem bölcsője a Református Kollégium"

2014. szeptember 09., címkék: egyházi felsőoktatás, tanévnyitó, debreceni teológia (drhe), debreceni nagytemplom

Száz évvel ezelőtt, 1914. október 1-én tartotta első tanévnyitóját a református Nagytemplomban a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem. Az évforduló alkalmából most is a Nagytemplom adott otthont a jubileumi tanévnyitó ünnepségnek, amelyet a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel közösen szervezett a Debreceni Egyetem.

Percről percre Debrecenből

2014. május 24., címkék: református egység fesztivál, debreceni nagytemplom, református egység napja, magyar református egyház, Debrecen, debrecen

Minden esemény a május 24-i Református Egység Fesztiválról, szövegben, képben.

Isten eltünteti az akadályokat

2014. április 21., címkék: bölcskei gusztáv, húsvét 2014, húsvét, debreceni nagytemplom

Húsvét csodálatos üzenete, hogy Isten eltünteti az akadályokat az útból – jelentette ki Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök vasárnap a debreceni Nagytemplomban.

Felelősek vagyunk az egyházért

2013. november 04., címkék: debreceni nagytemplom, reformáció 2013

Felelősek vagyunk az egyházért! – mondta igehirdetése elején a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, október 31-én a debreceni Nagytemplomban tartott reformációi ünnepi istentiszteleten. Ifj. dr. Hafenscher Károly kiemelte, reméli, hogy nem küldjük el magunktól Isten követeit és nem fesztíjuk újra keresztre Jézust, ugyanis ez a veszély egyéni és közösségi életünkben egyaránt kísért minket, ezérthallgatnunkkell a figyelmeztető szóra.

Megkezdődött a Nagytemplom felújítása

2013. október 28., címkék: debreceni nagytemplom, felújítás

Megkezdődött a debreceni Nagytemplom több mint 962 millió forintos felújítása és turisztikai fejlesztése. A cívisváros és a reformátusság jelképe az Új Széchenyi Terv keretén belül pályázati pénzből újul meg.

Közös Zsinat Debrecenben

2013. június 18., címkék: debreceni nagytemplom, Közös Zsinat, közös zsinat, magyar református egyház

Június 28-án 2009 óta első ízben ül össze a Kárpát-medencei református egyházak közös alkotmányozó és törvényhozó testülete. A Magyar Református Egyház Közös Zsinatának ülése – melyen a Heidelbergi Káté új magyar fordításának elfogadása mellett a káté megjelenésének 450. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést is tartanak – délelőtt 10 órakor kezdődik a református Nagytemplomban.

Hegedűvel a nehéz sorsú diákokért

2013. április 18., címkék: szeretetszolgálat (mrsz), jótékonysági koncert, debreceni nagytemplom

Teltházas jótékonysági koncertet tartottak április 13-án a debreceni Nagytemplomban. A Magyar Református Szeretetszolgálat szervezésében Mága Zoltán világhírű hegedűművész lépett fel barátaival és egy harmincfős szimfonikus zenekarral. Az est bevételét határon túli és belföldi tehetséges, de nehéz körülmények között élő diákoknak ajánlották fel.

Nagytemplom kicsiben

2013. április 11., címkék: debreceni nagytemplom

A Debreceni Református Nagytemplom is látható a Mini Magyarország makettparkban. A Szarvasi Arborétumban most már a növényritkaságok mellett néhány óra alatt az egész országot bebarangolhatjuk. A főváros és a megyék leghíresebb épített csodáinak minden apró részletében kidolgozott kicsinyített mása megtalálható itt.

Gyertyagyújtással a rasszizmus ellen

2012. december 01., címkék: debreceni nagytemplom, tiltakozás, bölcskei gusztáv

Gyertyagyújtással tiltakoztak péntek este a debreceni Református Nagytemplom előtt történelmi egyházak, az önkormányzat, valamint pártok és civil szervezetek képviselői a rasszizmus és a gyűlöletkeltés ellen. Az eseményen Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök mondott beszédet.

A lelkületétől válik egy iskola reformátussá

2012. június 04., címkék: 20 éves oktatás, debreceni nagytemplom, református oktatás

A református iskolák húsz éves évfordulóját ünnepelték Debrecenben. Néhány évtizednyi történelmi kényszerhelyzet után a Magyarországi Református Egyház, a többi történelmi vallásfelekezettel együtt lehetőséget kapott arra, hogy újra megteremtse és kiépítse széleskörű oktatási rendszerét, iskolahálózatát.

Bölcskei Gusztáv ünnepi igehirdetései a debreceni Nagytemplomban

2011. december 20., címkék: bölcskei gusztáv, karácsony, Advent 2011, istentisztelet, debreceni nagytemplom

Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a debreceni Nagytemplomban december 25-én 10 órakor karácsonyi istentiszteleten hirdet igét, valamint december 31-én óévi istentiszteletet tart 16 órától, szintén a Nagytemplomban.

Nemzeti emlékhely lett a Debreceni Nagytemplom és a Kollégium

2011. november 09., címkék: debreceni református kollégium, debreceni nagytemplom

  A Parlament a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosításával  megalkotta a történelmi, illetve a nemzeti emlékhelyek fogalmát, november 7-i határozatában pedig tizenegy helyszínt nyilvánított emlékhellyé, köztük a Debreceni Református Nagytemplomot  és a Kollégiumot.

Az igényes keresztyének a reformáció szülöttei

2011. november 02., címkék: Reformáció hónapja, debreceni nagytemplom, megemlékezés, reformáció hónapja, bölcskei gusztáv

„Az igényes keresztyének a reformáció szülöttei” – mondta Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök hétfőn, a reformáció napján a debreceni Nagytemplomban tartott istentiszteleten.

Debrecenben koncertetzik a Hillsong Australia énekesnője

2011. október 06., címkék: hillsong, debreceni nagytemplom

Először koncertezik Magyarországon a világszerte ismert ausztrál énekes, dalszerző, dicsőítésvezető. Darlene Zschech, a Debrecen - Nagytemplomi Református gyülekezet vendégeként lép fel november 18 -án, pénteken este hét órától a Főnix Csarnokban.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.