Kiválasztották egyházunk idei borait

2020. március 08., címkék: borum

Ebben az esztendőben Varkoly Ádám szerencsi borász 2018-as évjáratú furmintja és a szekszárdi Mészáros Pál 2017-es Ohmerops Cuvée vörösbora lettek a Magyarországi Református Egyház borai. A győzteseket a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fórumának (BORUM) nyolcadik alkalmán ismét szakmai zsűri választotta ki a közel száz nevezett bor közül.

Krisztusban és a borászatban látják a jövőt

2020. február 11., címkék: borum

A mézillatú bor, a stabil lélekszám és a reformátusság megtartó ereje – röviden így foglalható össze a dél-erdélyi Csombord utóbbi évszázadának története. A tavalyi évben a településen élő Vass Attila borász nyerte el a Magyarországi Református Egyház bora címet fehérbor kategóriában. Az idei BORUM-ra készülve ellátogattunk hozzá, hogy megismerjük a régió különleges borait és az ottani magyar reformátusság mindennapjait.

Változatlan kötődés

2019. június 29., címkék: borum

„Nem lehet megunni. Ha egyszer beleszeret az ember, az már nem változik többé” – vallja Mészáros Pál. A szekszárdi borászt, aki másodszor is megnyerte a Magyarországi Református Egyház Bora címet vörösbor kategóriában, arról kérdeztük milyen mély is a kapcsolata a szőlővel és a borral.

Ha március, akkor BORUM

2019. március 10., címkék: borum

Miben különbözik a református borász a többitől? Miért tartozik össze ennyire szorosan a gasztronómia, kultúra és a reformátusság? Ennek jártunk utána a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fórumán (BORUM), melyet a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány a Református Gasztrokulturális Programok idei első állomásaként szervezett meg.

Kiválasztották egyházunk idei borait

2019. március 03., címkék: borum

A Magyarországi Református Egyház borai 2019-ben az erdélyi Vass Attila 2018-as Pinot Gris fehérbora és a szekszárdi Mészáros Pál 2016-os Ohmerops Cuvée vörösbora lesznek. A nyerteseket ez alkalommal is a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fórumának (BORUM) zsűrije választotta ki.

A kikapcsolódástól a győzelemig

2018. május 04., címkék: borum, magyarországi református egyház bora

„Számomra a borászat és a minőségi borok képviselete jelenti a kikapcsolódást” – az idei BORUM-on a bácskossuthfalvi Dimalis Pincészet 2017-es évjáratú Rajnai Rizlingje nyerte el a Magyarországi Református Egyház Bora címet fehérbor kategóriában. Méhes Bélával, a pincészet egyik alapítójával hivatásról és hagyományokról beszélgettünk.

„Angyal szól belőled, ha bort emlegetsz”

2018. május 02., címkék: magyarországi református egyház bora, borum

„A fejlődéssel sem veszhet el a személyes kapcsolatunk a borral és a szőlővel. Ha nem megfelelő gondossággal és szeretettel bánunk a gyümölccsel, nem készülhet díjnyertes bor” – fogalmaz Mészáros Pál borász, az idei BORUM vörösbor kategóriájának győztese, akivel a borászatáról és személyes élményeiről beszélgettünk.

Borban a közösség

2018. március 06., címkék: borum, magyarországi református egyház bora

„A BORUM olyan találkozási lehetőség, ami nemcsak szakmai fejlődést biztosít, hanem a Kárpát-medencei borászok lelkét is összekapcsolja" – fogalmazott Kovács Pál borszakértő, a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok idei fórumának zsűrielnöke.

Kiválasztották egyházunk idei borait

2018. március 04., címkék: bácskossuthfalva, borum

Ebben az évben a vajdasági Dimalis Kft. 2017-es évjáratú Rajnai Rizlingje és a szekszárdi Mészáros Pál 2015-ös évjáratú Cabernet Franc-ja lettek a Magyarországi Református Egyház borai. A különleges nedűket a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fórumának zsűrije választotta ki.

Idén is lesz BORUM

2018. február 12., címkék: borum

A reformáció előtti évszázadban már borral úrvacsorázó husziták központjában tartják az idei BORUM találkozót: a Délvidéken, a szerémségi borvidéken az is eldől, mely borok lehetnek idén hivatalosan a Magyarországi Református Egyház borai. A református borászok mustrájáról Dávid Rémuszt, a Budaházy Fekete Kúria borászát kérdeztük.

Kárpát-medencei református borászok találkoztak Felvidéken

2017. március 07., címkék: borum, mrsz, felvidéki reformátusok, egyháztáji, szeretetszolgálat (mrsz)

Az egész Kárpát-medencéből több mint nyolcvan borász vett részt a BORUM – Kárpát-medencei református borászok versenyének és szakmai találkozóján, amelynek idén a felvidéki Vámosladány, Garamsalló és Léva adott otthont. A Magyar Református Szeretetszolgálat Egyháztáji Programja keretében március 3. és 5. között megszervezett eseményen mintegy százhúsz bormintát adtak le.

Ötödik alkalommal lesz BORUM

2017. február 09., címkék: borum, mrsz

Idén is megszervezi a BORUM Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fórumát a Magyar Református Szeretetszolgálat. Ezúttal a felvidéki borokat ismerhetik meg a résztvevők, az alkalomnak Vámosladány, Garamsalló és Léva ad otthont március 3-5. között.

A borász lelkiállapota kihat a bor minőségére is

2016. március 09., címkék: egyháztáji, borum

Negyedik alkalommal szervezte meg a Magyar Református Szeretetszolgálat a Kárpát-medencei református borászok és szőlészek fórumát, melynek Hajós és Császártöltés adott otthont március első hétvégéjén.

Harmadszor találkoztak a református szőlészek és borászok

2015. március 30., címkék: borum, mrsz

Csaknem százan vettek részt a Bihardiószegen tartott BORUM Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Találkozóján. A harmadik BORUM-ot március 7-8. között rendezte meg a Magyar Református Szeretetszolgálat.

Újra találkoznak a református szőlészek és borászok

2014. november 06., címkék: borum, mrsz

November 15-16-án rendezi meg a második BORUM-ot a Magyar Református Szeretetszolgálat.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.