Aki mindig az igazságot kereste

2017. december 21., címkék: erdős kristóf, múltfeltárás, Gulyás Lajos, 1956, évforduló, Nemzeti Emlékezett Bizottsága, megtorlás, 56-os forradalom, egyházüldözés, gulyás lajos

Mindig az igazságot kereste, és mindenféle totalitárius diktatúrát elutasított – hangsúlyozza Erdős Kristóf történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) munkatársa az egykori levéli református lelkészről. A hatvan éve elhunyt Gulyás Lajos mártír lelkipásztorra emlékezünk.

Kőbe vésett hitvallás

2017. április 19., címkék: oláh miklós, 56-os forradalom, 1956, évforduló, tirek

Leleplezték Oláh Miklós 1956-os mártír szobrát Miskolcon, a Kossuth utcai református templom előtt. A huszonegy évesen kivégzett fiatal férfi hazájáért és a szabadságért halt meg: koholt vádak alapján letartóztatták és halálra ítélték. A szobrot ünnepi istentisztelettel egybekötött megemlékezésen avatták fel április 12-én.

Akiért a csalogány énekel

2011. október 31., címkék: reformátusok lapja, 56-os forradalom, megemlékezés, film

Ez lenne a címe annak a filmnek, amelyet az ‘56-os szerepvállalásáért kivégzett Tóth Ilona orvostanhallgató emlékének szentelnének az alkotók. Elképzeléseiről, nehézségeiről, a református Tóth Ilonáról és a forradalom mai megítéléséről a Mansfeld című alkotást is rendező Szilágyi Andor beszélt lapunknak.

Gulyás Lajos - A magyarországi reformátusok egyetlen 1956-os vértanú lelkésze

2011. október 24., címkék: megemlékezés, 56-os forradalom, gulyás lajos

Kopjafát állítottak Gulyás Lajos református lelkész, ’56-os mártír tiszteletére a Szabadhegyi Református Templom udvarán október 22-én.

A fogdában született hivatástudat

2011. október 22., címkék: horváth barna, budapesti teológia, 56-os forradalom

Képzeletben lapozzuk fel 1956-nál a volt borsod-gömöri esperes életéről készülő életrajzi kötetet. Horváth Barna 1956 őszén, húszévesen került a Budapesti Református Teológiai Akadémiára, mintha a sorstól kapott volna végszót egy történelmi drámában…

Októberi tavasz – egy kép meséje

2011. október 18., címkék: október 23., miskolc, Miskolc, 56-os forradalom

A régi fénykép repróján az ‘50-es évek jellegzetes ruhadarabjait viselő emberek, micisapkás és fejkendős gyerekek, nők és férfiak állnak Petőfi nemzeti zászlókkal teletűzdelt szobrának talapzatán, és figyelik a közöttük álló fiatalembert, aki egy papírról olvas fel épp valamit. Farkas Gyula amatőr fotós felvétele 1956. október 25-én készült Miskolcon, rajta Tóth-Máthé Miklós, az ismert református író fiatalkori énje szavalja a tömegnek forradalmi szerzeményét.

Az 1956-os forradalom egyházi vonatkozásairól szóló kötetet mutatnak be

2010. február 22., címkék: Határon túl, 56-os forradalom

  Az 1956-os forradalom hatása a környező országok egyházaira című tanulmánykötetet mutatják be Erdély több városában Sógor Csaba EP-képivelő meghívására.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.