Nőszövetségi imanap

2012. november 24., címkék: 2012, kárpát-medencei imanap

December másodikán rendezik meg az idei Kárpát-medencei imanapot. Az alkalom liturgiáját is tartalmazó füzetben idén a Királyhágómelléki Nőszövetség mutatkozik be.

Újra gyűjtenek a református diákok

2012. november 06., címkék: oktatási alap, adománygyűjtés, 2012

Harmadszor hirdet adománygyűjtést a Kárpát-medencei Református Közoktatási Alap. Idén a kezdeményezés három célt szeretne támogatni: a határon túli református oktatási intézmények létrehozását és megmaradását segíteni, s Bibliát adni a kilencedikes diákok kezébe.

Isten szentségével és tisztaságával dicsekedjünk

2012. október 02., címkék: budapest-kálvin tér, 2012, Reformáció hónapja, reformáció hónapja

„Ez a Reformáció hónapjának vezérgondolata" – mondta Steinbach József, református püspök prédikációjában október elsején, a budapesti Kávin téri Református templomban.

Indul a második tanév a WISZ-ben

2012. szeptember 19., címkék: tanévnyitó, wáli istván cigány szakkollégium, 2012, uhrin anikó

Huszonkét egyetemista, főiskolás költözik be idén a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumba (WISZ). A diákok fele már az előző tanévben is a Kollégium falai között lakott. Az új hallgatókat, tavalyhoz hasonlóan, felvételi vizsgán választották ki. Ezúttal nem volt szükség pótfelvételire.

Minden általa és reá nézve teremtetett

2012. szeptember 14., címkék: teremtés hete, 2012

Szeptember utolsó hétvégéjétől október első hétvégig tart a Teremtés Hete, melyen arról emlékezünk meg, felelősséggel tartozunk mindazért, amit Isten alkotott.

Református programok a Szakrális Művészetek Hetén

2012. szeptember 12., címkék: 2012, szakrális művészetek hete

A Szakrális Művészetek Hete (Ars Sacra) rendezvényt idén szeptember 15 és 23 között rendezik meg. A program célja, hogy továbbadják a hit reményét, örömét a művészetek által. A kezdeményezéshez, református programok is társultak.

Ismét a MÜPA színpadán

2012. július 02., címkék: református énekek hangverseny, 2012, egyházzene

Ismét a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének deszkáira állhatott június 30-án a Kárpát-medencei egyesített református kórus.

Idén is lesz Partnerhilfe támogatás

2012. május 28., címkék: német protestáns egyház (ekd), adomány, 2012

A Németországi Protestáns Egyház (EKD) által bejegyzett, független egyesület 2012-ben is támogatja egyházunkat, így döntött a Partnerhilfe közgyűlése. A német lelkészek személyes felajánlásának szétosztását kezelő egyesület 2010. óta a korábbinál kisebb mértékben, évente megújítandó egyedi döntés alapján, rendkívüli segélyként támogatja egyházunk munkatársait.

Húrok és hangerő

2012. május 21., címkék: 2012, református zenei fesztivál, összefoglaló

„Jó volt magyarnak lenni, jó volt reformátusnak lenni" – mondta Böszörményi Gergely a IX. Református Zenei Fesztiválról. Varga János Projekt, Kelemen Kvartett, After Crying. Összefoglalónk az utolsó nap zenei programjairól.

A zene egységet teremt

2012. május 19., címkék: református zenei fesztivál, 2012, összefoglaló

Szeretethíd, fülbe mászó katonazene, hömpölygő fáklyásmenet – a kilencedik Református Zenei Fesztivál első napjának összefoglalója.

A Zenei Fesztivál szombati eseményei

2012. május 19., címkék: református zenei fesztivál, közvetítés, szombat, 2012

Egyesített kórus, családi programok, Misztrál és sok más rendezvény várta az érdeklődőket szombaton. A második nap történései percről percre.

Énekeljünk együtt!

2012. május 12., címkék: 2012, ajánló, református zenei fesztivál, kórus

Az egyesek által Augustinusnak, mások által Luthernek tulajdonított jól ismert mondás így hangzik: „Aki énekel, kétszer imádkozik". Éppen ilyen, hitet erősítő éneklésre ad többször lehetőséget a IX. Református Zenei Fesztivál. Lesz közös zsoltáréneklés, ötszáz tagú egyesített kórus és még megannyi énekkari fellépés.

Valódi segítség

2012. április 10., címkék: szeretethíd, református zenei fesztivál, Szeretethíd, 2012, református egység napja

Eddig 4525-en jelentkeztek az idei Szeretethíd önkéntes programra, mely május 18-án és 19-én lesz.

Hamvazószerda üzenete

2012. március 15., címkék: böjt, húsvét, hamvazószerda, ökumené, 2012, ökumene, Ökumené

A keresztyén és keresztény egyházak megegyeznek abban, hogy február 22-én, hamvazószerdával elkezdődik a Húsvétig tartó böjt, ami közös keresztyén értékekeinket teszi a középpontba. Ez az időszak arra szolgálhat, hogy megtanuljuk uralni magunkat, vágyainkat és elmélyüljünk hitünkben. Ennek a negyven napnak a jelentőségéről, a böjt értelmezéséről, hamvazószerda szimbolikájáról kérdeztük Fekete Ágnes református lelkészt, rádiós szerkesztőt, valamint Pákozdi István atyát, budapesti katolikus egyetemi lelkészt.

A Zsinati Tanács megválasztotta a Jövőkép Bizottság tagjait

2012. február 22., címkék: erdélyi gyülekezet, 2012, ejb, sdg konferenciatelep, zsinati tanács, jövőkép bizottság

A balatonszárszói rendkívüli zsinati ülés eredményeinek feldolgozására és továbbvitelére létrehozott testületbe hat zsinati bizottság elnökei mellett kilenc tagot választottak be. A Zsinati Tanács idei első, szerdai ülése döntött a balatonszárszói SDG-telep üzemeltetőjéről és az Erdélyi Gyülekezettel kötött együttműködési megállapodás felmondásáról.

Vissza és előre – 2012 üzenete

2012. január 03., címkék: 2012, ábrám tibor, körkép, steinbach józsef, huszár pál

Egy új év kezdete egyaránt magában hordozza a visszatekintést és a jövőt is. Összeállításunkban Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke és Huszár Pál, az MRE Zsinatának világi elnöke, valamint Ábrám Tibor, a Tiszáninneni Egyházkerület főgondnoka vet számot az elmúlt esztendővel és mindeközben köszönti 2012-t.

Megjelent az Igazság és Élet legújabb száma

2011. december 20., címkék: egyházi sajtó, igazság és élet, 2012

Az Igazság és Élet 2012/1. száma, január-február-március hónapokra (Újévtől kezdve Böjt 5., Judika vasárnapjával bezárólag) tartalmaz igetanulmányokat, prédikációvázlatokat vasárnapi igehirdetésekhez, továbbá segítséget nyújt a kazuális szolgálatokhoz, ifjúsági bibliaórákhoz.

A 2012-es költségvetésről dönt a Zsinati Tanács

2011. december 05., címkék: jövőkép, 2012, költségvetés, zsinati tanács, sdg konferenciatelep

A Zsinati Tanács idei negyedik ülésének (2011. december 7., szerda, Budapest, Zsinati székház) legfontosabb témája a Magyarországi Református Egyház 2012-es költségvetésének elfogadása lesz.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.