Zajlik a Hirdesd az Igét! program Tiszántúlon

2015. október 21., szerda

"Hirdesd az Igét az iskolákban!" Ezzel a címmel indított programsorozatot a Tiszántúli Református Egyházkerület a Nagykunsági Református Egyházmegyében. A református egyház a programban a fiatalokat is igyekszik megszólítani, s egyben iránytűt is mutatna 21. századi, modern világunkban.

Tóth-Mihala Veronika, lelkipásztor, a program vezetője úgy véli, hogy az igehirdetésnél nincs szebb és áldottabb dolog. Hiszen Isten igéje – ha beszélünk róla, ha felolvassuk, ha elénekeljük – olyan módon tud hatni az emberekre, amit semmihez sem lehet hasonlítani. 
Ebben a szellemben – kapcsolódva a régi hagyományokhoz, az igehirdetés gyakorlatához és napjainkhoz – valósult meg 2015 őszén a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Nagykunsági Református Egyházmegye közös szervezésében a Hirdesd az Igét az iskolákban! elnevezésű programsorozat.

A missziói napokat több helyszínen és különböző időpontokban rendezték meg Törökszentmiklóson, Karcagon, Mezőtúron és Berekfürdőn. A belső kommunikációt segítő esemény során az iskolákban végzett szolgálatok kerültek előtérbe, a középpontban pedig a 21. századi református küldetés állt. 
A lelkészek, hitoktatók, énektanárok és egyházi emberek különböző előadásokon, órákon és programokon vehettek részt.

Megismerkedhettek a drámapedagógia módszerével a hittantanításban: ahol a gyermekek saját maguk adták elő Saul történetét, azonosulva a karakterekkel, jobban megértve a történetet, játékosan ismerkedve a hittel. A hittantáborok, az ifjúsági istentiszteletek, a református pedagógia – megannyi téma, aminek a megbeszélésére talán máskor nem nyílt volna lehetőség.

Egy olyan platform született, ahol olyan eszmecserék és diskurzusok jöhettek létre, amelyek áldásosak voltak a résztvevők számára. Mindeközben a lelki gyakorlatokon és istentiszteleteken a hitük közös megélését tapasztalhatták meg.
 Hogy a református iskolák továbbra is működőképesek legyenek, annak egy biztosítéka lehet csak, maga a református ember, a református közösségek – „…akikben a szolgálatnak és az áldozatnak lelke ég” – idézi Karácsony Sándor szavait Tóth-Mihala Veronika.

A békési egyházmegyében a gyulai presbiteri konferencia és az okányi hálaadó istentisztelet voltak olyan alkalmak, ahol a Hirdesd az Igét! program keretében nem csupán hallgatóként, hanem „résztvevőként" lehettek együtt lelkészek, presbiterek. „A kétnapos találkozó valódi találkozással ajándékozott meg bennünket, beszélgettünk imaéletünkről, igehirdetésre készülésünkről, céljainkról, kudarcainkról" – számoltak be az alkalomról.

A Fekete Károly püspöki székfoglaló beszédében meghirdetett Hirdesd az Igét! program azt a célt szolgálja, hogy az egyházban szolgáló lelkipásztorok, gondnokok, presbiterek, tanárok, gyülekezeti tagok beszélgessenek az egyház legfontosabb küldetéséről, az Ige hirdetéséről. Az Ige hirdetése nem csupán a szószéki szolgálatot jelenti, hanem minden olyan tevékenységet felölel, amelyet az egyházunk folytat a gyülekezetiben, az iskoláiban, szeretetszolgálatában és a közéletben. Az egyház sokrétű felelősségvállalása a helyi közösségekben megosztja az egyházban szolgálók figyelmét. A mindennapos tevékenységek végzése közben életbe vágóan fontos megállni, és feltenni azt az alapvető kérdést: mi is az eredeti, az Istentől rendelt célja annak, amiért naponként küzdünk. Ez a közös, koncentrált figyelem, amelyet az egyházunk eredeti küldetésnek szentelünk erőforrás, visszajelzés, tanulási folyamat egyben. Elsősorban az Igéből tanulunk közösen. A tapasztalatcsere pedig az egymástól tanulás fóruma.

Októberben a szatmári egyházmegyében folytatódik a program a Hirdesd az Igét a zene nyelvén! témában. Emellett a következő hónapokra is elkészültek a tervek:
november – Szabolcs – konfirmáció, keresztelés
január – Csongrád – Hirdesd az Igét a szeretet nyelvén!
február – Nyírség – egészségügyi napok
március – Debrecen – döntés a témában szavazás útján folyamatban
április – Hajdúvidék – Hirdesd az Igét a fiatal családoknak!
május – Bihar - Hirdesd az Igét a zene nyelvén! záró rendezvénysorozat.

Forrás: ttre.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.