Megörvendeztetni a szíveket

2018. február 02., péntek

A jövő hét pénteki Tiszántúli Református Jótékonysági Bál kedvezményezettje a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon. Fekete Károly tiszántúli püspökkel a sorrendben már tizenegyedik jótékonysági bál megújult arculatáról, küldetéséről, közösségszervező erejéről és az adományozás szépségéről beszélgettünk.

– Mi alapján választották ki az idei kedvezményezettet, az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthont?

– A jótékonysági bálon befolyt összegből minden évben egy határon túli intézményt támogatunk, erősítve ezzel a Kárpát-medencei református magyarság összetartozását. „Körbejárva”, évről-évre mindig más térségből választjuk ki a támogatandó intézményt, az ottani egyházkerület javaslatára. Idén a harmadik kört kezdjük el a tizenegyedik bállal. Így a Kárpátaljai Református Egyházkerület harmadik alkalommal kerül sorra, és javaslatukra az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lett a kedvezményezett. Örültünk neki, hogy Nagydobronyból – ahonnan testvérkapcsolataink, gyülekezetei kapcsolataink is vannak – egy szeretetintézményt választottak. Az otthon bemutatkozását olvasva engem is nagyon meghatott a küldetésük, mindennapi tevékenységük. Árva, félárva leánygyermekek élnek az otthonban, akik rendkívül hátrányos helyzetűek, sok szenvedés érte őket, többen közülük méltatlan családi helyzetből, szomorú állapotok közül kerültek oda. Az otthon és a Kárpátaljai Református Egyházkerület azonban felkarolja ezeket a lányokat, ez pedig egy nagyon fontos tett, amely mellé mi is nagy szeretettel állunk oda.

– Miért fontos adományoznunk?

– A keresztyén ember életében a hálaadás az egyik legfontosabb tett. Református hitvallásaink mind kiemelik azt, hogy a jó cselekedeteknek akkor van értelme, ha azzal az ember nem érdemeket szerez, vagy valamit el szeretne érni az Istennél. A hálaadás legjelentősebb gondolata az, hogy igen sok mindent kaptunk már a Mennyei Atyától, s ezért mi jelzésként, hálából visszaadunk valamennyit. Ezt a jócselekedetet egymás felé tudjuk a leginkább megtenni. Ez biztat minket arra, hogy másokon segítsünk. A református bál esetében is gondolunk valakikre, és nem csak együtt örvendezünk, hanem van egy áldott célja is az eseménynek.

– A bál szellemiségében és arculatában is történt változás ebben az esztendőben. Mi volt ennek a megújulásnak a kiindulópontja, és melyek voltak az irányelvek a változás során?

– A tízes szám egy nagyon szép kerek egész. A tavalyi esztendőben lezártuk a református bálok első tíz évét. A második tízes kör kezdetén pedig úgy gondoltuk, hogy jó lenne az eredeti célokra koncentrálva újakat is megfogalmazni. A református jótékonysági bál nemcsak Debrecennek és térségének a bálja, hanem az egész Tiszántúlé. Ezért külön megszólítottuk a kilenc egyházmegyét és az intézményeinket is, a közösségformálás jegyében. Ezért emeltük ki már a névadás szintjén is a tiszántúliságunkat.

Fontos, hogy az egész egyházkerület találkozhasson, ne csak azok, akik egyébként is sokszor összefuthatnak egymással. Azt remélem, hogy a báli este alatt olyan megerősödés következik be a barátságokban, a testvéri légkörben, amely az egész egyházkerületre kihatással lehet. Évközben nagyon sok közös feladatunk van a különböző rendezvényeken, egyházi alkalmakon, amikor szakemberként dolgozunk együtt, és ezek a kapcsolódások megérdemlik, hogy egy felszabadult estén bontakozhassanak ki Debrecenben. Ez a gondolat az elmúlt tíz évben is jelen volt, de erre mindig emlékeztetni kell magunkat, hiszen ez a rendezvény mindannyiunké.

– A bál programja és az est szervezése hogyan segíti majd a közösségépítést?

– Az asztaltársaságokat mindenki úgy alakíthatja, hogy azok közelségében legyen, akikkel szeretne minőségi időt tölteni. A helyszín rendezőitől pedig azt kértük, hogy alakítsanak ki beszélgetésre alkalmas tereket is. A Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának, valamint a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának végzős diákjainak nyitótánca mindig fontos részei az estének, így ezek idén sem hiányozhatnak. Levetítjük majd az otthonról készült bemutatkozó kisfilmet, amelyben megismerhetjük az intézmény életét, mindennapjait, azonban láthatunk benne egy olyan távlatot is – nem csak a légifelvételek miatt –, amely a fiatal lányok életének vágyait és jövendőjét vetíti előre. Az est folyamán színpadra lép majd az az együttes is, amely büszkén vállalta a televízió nyilvánossága előtt, hogy a keresztyén értékek és barátságok köré épül, és amely megnyerte az országos népzenei tehetségkutató, a „Fölszállott a páva” verseny egyik kategóriáját. A Pendely énekegyüttes fog egy rövid műsort adni, amely megörvendezteti majd a jelenlévők szívét.

A szervezők szeretettel hívnak mindenkit a XI. Tiszántúli Református Jótékonysági Bálra, 2018. február 9-én, pénteken este 18 órától a debreceni Kölcsey Központba.

Forrás: ttre.hu, fotó: Barcza János, arculat: Mikáczó Kamilla

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.