Vatikáni nyilatkozat a pápa védelméről

2009. december 20., vasárnap

XVI. Benedek pápa

A Szentszék sajtóirodája szombaton délelőtt nyilatkozatot tett közzé, amelyben leszögezi, hogy a pápa nevének, címerének és a pápai jelzőnek a használatához a Vatikán előzetes jóváhagyása szükséges.

 


(Vatikán) – A nyilatkozatban ez olvasható: Főként az utóbbi években tanúi lehettünk a pápák személye iránt egyre növekvő szeretetnek és szívélyes megbecsülésnek. Emiatt sokan szeretnék felvenni nevét egyetemek, iskolák, kulturális intézmények, társulatok, alapítványok és más csoportok megjelöléséhez. Mindezt figyelembe véve a Szentszék leszögezi, hogy egyedül őt illeti meg a Péter utódainak kijáró tisztelet minden módon való védelme és jogossága. Ezért tehát védelmezni akarja a pápa alakját és személyi identitását minden olyan kezdeményezéssel szemben, amelyek a Szentszék jóváhagyása nélkül felveszik a pápák nevét és használják címerét olyan célokra és tevékenységekre, amelyeknek semmi vagy nagyon kevés közük van a katolikus egyházhoz. Olykor ugyanis egyházi vagy pápai emblémákkal próbálnak szavahihetőséget és tekintélyt kölcsönözni tevékenységeknek és szervezeteknek. Ezért tehát szükséges a Szentszék előzetes és kifejezett jóváhagyása minden olyan esetben, amelyek a pápa személyére, hivatalára vonatkoznak, tehát amikor a nevét, képmását és címerét vagy a pápai szót, jelzőt alkalmazzák. A Szentszék sajtóirodája a fenti közleményt az olaszon kívül francia, angol, német, spanyol és portugál nyelven is közé tette. (RV.de – hu – 2009-12-19/20 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.