Van egy álmod?

2016. január 14., csütörtök

Bibliai gondolatok az ökumenikus imahét hatodik napjára.

1Móz 37,5–8: Hallgassátok csak meg azt az álmot, amelyet láttam!
Zsolt 126: Olyanok voltunk, mint az álmodók.
Róm 12,9–13: A testvérszeretetben legyetek egymás iránt gyengédek, a tiszteletadásban egymást megelőzők.
Jn 21,25: Maga a világ sem tudná befogadni a megírt könyveket.

Fájdalmas a keresztyének közötti széthúzás. Szenvednek az egyházak amiatt, hogy képtelenek egy családként az Úr asztala köré gyülekezni. Szenvednek a versengéstől is. 2005-ben született Lettországban erre egyféle válasz egy ökumenikus folyóirat formájában. Ennek a folyóiratnak köszönhetők a következő gondolatok.

József álmára haraggal és erőszakkal válaszoltak testvérei. Az álom ugyanis azt sugallta, hogy a testvéreknek meg kell hajolniuk József előtt. Végül az éhínség úgy vezette el őket Egyiptomba, hogy ott tényleg leborultak József előtt. Ez lett a megbékélés és a kegyelem pillanata.

Jézus éppúgy, mint József, látomással szolgált, amikor arról adott át nekünk üzenetet, hogy milyen is az élet Atyjának országában. Ez a látomás az egység látomása.

Gyakran dühösek, szomorúak és rémültek vagyunk ettől a látomástól és következményétől. Jézus tőlünk azt igényli, hogy alázzuk meg magunkat, és hajoljunk meg Isten terve és akarata előtt. Mi mégis félünk Jézus üzenete miatt, sőt azt féltjük, amit veszíthetünk. De a látomás nem az elvesztésről szól. Sokkal inkább arról, hogy még azokat a testvéreinket is visszaszerezhetjük, akiket elveszítettünk. Ez lesz az igazi családegyesítés.

1. Hogyan tehetjük le saját álmainkat Krisztus lába elé a keresztyén egység érdekében?
2. Hogyan hívja Jézus ígérete a keresztyén egyházakat az egységre és a megújulásra?

Mennyei Atyánk! Adj nekünk igazi alázatot, hogy hangodat meghalljuk. Adj igazi készséget, hogy hívásodat elfogadjuk. Tégy készségessé bennünket, hogy ígéretedet megosszuk egymással az egyház egységének ügyében. Segíts minket, hogy kigyógyuljunk a széthúzás betegségéből. Tudjuk, hogy ahol megosztottság van, ott kőszív dobog a hússzív helyén. Add Szentlelkedet, hogy tüze lobbantsa lángra szívünket. Bátoríts minket, hogy Krisztusban keressük az egységet, és úgy legyünk, mint ahogyan Jézus is egy benned. Azért, hogy a világ elhiggye: te küldtél bennünket. Jézus nevében kérünk. Ámen.

Összeállították: lettországi keresztyének.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.