Változást csak az előretekintés hozhat

2012. november 15., csütörtök

„Vannak sikeres és sikertelen egyházreformok, ezért fontos a jó alapállás és a párbeszéd" – mondta Thomas Wipf, az Európai Protestáns Egyházak Szövetségének (GEKE) leköszönő elnöke a Zsinat csütörtöki ülésén. A svájci egyházvezető annak kapcsán szólalt fel, hogy az MRE is a reformok útjára lépett a Zsinat által idén létrehozott Egyházi Jövőkép Bizottság munkájával.


Az Egyházi Jövőkép Bizottság munkájához kapcsolódva Thomas Wipf tartott előadást az Európában zajló protestáns egyházreformok tapasztalatairól. Az Európai Protestáns Egyházak Szövetségének (GEKE) leköszönő elnöke felszólalásában rövid áttekintést adott a kontinens egyházaiban zajló lelki megújulásról és szervezeti átalakításokról.

„Európa protestáns egyházai hasonló helyzetben vannak, mint a Magyarországi Református Egyház. Alapkérdés, hogy hogyan állunk hozzá egyházunk megújításához: Bizonytalanok vagyunk? Való igaz, nehéz változtatnunk, hiszen a változás mindig bizonytalanságot jelent, de nem kell megijednünk, mert nem vagyunk egyedül, beszélgetnünk kell. Az élet változásból áll. A Biblia tele van ilyen történetekkel. A mi alapállásunknak optimistának kell lennünk, erre feljogosítanak az elődeink – mondta, idézve Ulrich Zwinglit, majd Luther Mártont. – Az Úr megóvja egyházát; Az egyháznak reformációra van szüksége, és Isten segíti a reformációt."

Thomas Wipf beszámolt a GEKE a nemrég lezajlott firenzei közgyűlésének tapasztalatairól, amelynek fókuszában csaknem száz protestáns egyház megújulása állt. „Felismertük, hogy vannak sikeres és sikertelen egyházreformok, ezért fontos a jó alapállás és a párbeszéd. Nem tudjuk megőrizni az identitásunkat, ha csak hátra tekintünk. Előre kell néznünk, és ez magával hozza a változást" – mondta a svájci egyházvezető.

Ezután hazájában megszerzett tapasztalatait osztotta meg: Svájcban számos eleven gyülekezet működik, de eléggé önmagukba fordulnak, és hiányzik a tapasztalat, hogy a világ reformátusságának részét képezik. „Mi is megtapasztaljuk, milyen nehéz e széttöredezettségben élni" – jegyezte meg.

A társadalmi változások szükséges ismeretéről is beszélt az európai protestáns szövetség elnöke: a jog, a politika, az egészségügy, a kultúra leválik az egyházról, és már nem lesz annyira az élet része. Szerinte azonban ez nem csupán veszteség, hanem lehetőség is a szekularizált világban: lehetőség a szabadságra és a függetlenségre. A másik folyamat egyfajta individualizációnak írható le, vagyis a jelenkor embere nem kötődik sem hagyományhoz, sem családhoz, sem valláshoz, „az emberek már azt is elfelejtették, hogy elfelejtették Istent." A szociológiai kutatások mintegy tízfajta társadalmi csoportot állapítottak meg. „Szomorú volt konstatálnom, hogy az én nagy zürichi népegyházam is csak két-három ilyen csoportot tud elérni" – mondta Thomas Wipf.

Az alapértékek is változnak, jegyezte meg. A 20. század elején még alapértéknek számított többek között a hűség, a szorgalom, az önmegtartóztatás, manapság az önmegvalósításhoz kapcsolódva a kalandvágy, az izgalmak, a tolerancia lettek fő értékek. Mi az, amit keresztyénként érdemes megtartanunk? „A Teremtő Isten kreatív, bízunk benne, Isten mindig megszólít minket: nem hagyatékot gondozunk, nem múlt van, hanem jelen. Isten ehhez erőt ad nekünk, akik felelősök vagyunk az egyházért" – e szavakkal fejezte be beszédét.

Reformatus.hu, kép: Sereg Krisztián

A beszéd teljes szövege Tűz - nem hamu; jelen és jövő - nem múlt címmel olvasható oldalunkon

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.