V. Bátorkeszi István Napok

2010. október 21., csütörtök

Október utolsó hetében ötödik alkalommal szervezi meg a bátorkeszi református gyülekezet a gályarab lelkészükről elnevezett rendezvénysorozatot.

altAz október 23-án kezdődő nyolcnapos gazdag programmal megszervezett rendezvény a komáromi egyházmegye konfirmandusainak találkozójával veszi kezdetét és a reformáció napján Kálvin János emlékére állított dombormű megkoszorúzásával fejeződik be.

Október 23-án, szombaton kilenc órakor kezdődik a komáromi egyházmegye konfirmandus találkozója a Firesz Duna Mente szervezésében Dobai Júlia Firesz munkatárs áhítatával. Majd a komáromi református ifjúsági színjátszó kör tagjai Cseri Kálmán műve alapján előadják az „Álom, vagy valóság“ című színdarabot. Délután három órakor ünnepi istentiszteletre kerül sor a református templomban, melyen igét hirdet Géresi Róbert püspökhelyettes, a Firesz egykori elnöke. Fellép a Firesz Cantante Domino kórusa Süll Kinga karnagy, egyházzenész vezetésével. A Firesz múltjáról és jelenéről Molnár Árpád missziói tanácsos, a Firesz elnöke számol be. Hogyan lesz az álomból valóság, illetve hogyan alakult át az egykori református iskola Firesz-központtá? – erről Czinke Zsolt bátorkeszi lelkipásztor, a Firesz országos vezetőségi tagja szól. Ebből az alkalomból mond ünnepi köszöntőt Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (Budapest) nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára. A Bátorkeszi István gályarab prédikátor emlékére állított dombormű megkoszorúzása után kerül sor a Fireszke Gyermek- Ifjúsági és Konferenciaközpont ünnepélyes átadására a Cantate Domino kórus közreműködésével.

Október 24-én, a vasárnapi ünnepi istentiszteleten Dr. Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház tiszteletbeli püspöke szolgál igehirdetéssel, melynek keretében a gyülekezet köszönti nyolcvanadik születésnapja alkalmából Nagy Béla nyugalmazott bátorkeszi lelkipásztort.

Október 25-én, hétfőn fél tizenkettőkor rendhagyó hittanórára kerül sor a Firesz központban a Kováts József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulói számára. Este ugyanitt vetítik le Antala Zsuzsanna és Somogyi Alfréd rendezésében Én népem című, a gömöri reformátusságról szóló dokumentumfilmet.

Október 26-án, kedden kilenc órakor Pintér Béla ad koncertet a református templomban a helyi óvodások és a Kováts József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulói, tizenegy órakor pedig a Magán Szaktanintézet és Kereskedelmi Akadémia diákjai számára.

Október 27-én, szerdán tizenegy órakor a Fireszke központban Szénási Szilárd martosi lelkipásztor „Kiben hisznek az amerikai sztárok?” címmel tart izgalmas előadást a Magán Kereskedelmi Akadémia diákjai számára.

Október 27-e és 29-e között este hat órakor a református templomban evangelizációs esték várják az érdeklődőket. Igét hirdet Vámos Béla felsőpatonyi lelkipásztor.

Október 31-én, vasárnap tíz órakor úrvacsorás istentisztelet kezdődik az új borért való hálaadás alkalmából Czinke Zsolt bátorkeszi lelkipásztor szolgálatával. Ezt követően kerül sor a Kálvin János emlékére állított dombormű megkoszorúzására a református templom oldalán. Este hat órakor a reformáció alkalmából igét hirdet Niederhoffer Zoltán veszprémi lelkipásztor, majd koncertet ad a gyülekezet kórusa Szalay Katalin okleveles kántor vezényletével. Az V. Bátorkeszi István Napok a meghurcolt és kitelepített bátorkeszi magyar családok emlékére állított kopjafa koszorúzásával fejeződik be.

Az V. Bátorkeszi István Napok szervezője a Bátorkeszi Református Egyházközség, az ALap Polgári Társulás, a Fiatal Reformátusok Szövetsége, a Komáromi Református Egyházmegye. Védnöke Dr. Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház tiszteletbeli püspöke.

reformata.sk

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.