Történelmi felelősségüknek nem tettek eleget a vezető nagyhatalmak államfői

2009. december 20., vasárnap

Angela Merkel és más kormányok vezetői sem tettek eleget történelmi felelősségüknek a klímacsúcson – állítják protestáns egyházi szervezetek, mint például a „Kenyeret a világnak”, vagy a Katasztrófasegély Diakóniai Szervezet, és a Protestáns Fejlesztési Segélyszervezet. A felmelegedésnek a tervezett 2 Celsius fok alatt tartásáról tervezett megállapodást nem sikerült tető alá hozni.

alt(Koppenhága) – „Taktikáztak, tétováztak, veszítettek. A klímacsúcs nem Koppenhágában feneklett meg, hanem már az oda vezető úton” – hangzott a Kenyeret a világnak szervezet igazgatónőjének, Cornelia Füllkrug-Wetzelnek a bírálata. „Addig húzta az EU és a Szövetségi Köztársaság a dolgokat, amíg a fejlődő országok minden reményüket elveszítették a megoldás tekintetében. Fatális, hogy az EU kormányfői semmiféle pozitív jelzést sem adtak a redukcióra való hajlandóságról. Így azoknak a kezébe estünk, akik kezdettől fogva nem voltak érdekeltek a fair, tisztességes, és mindenki számára egyformán elfogadható megoldásban, mint például Kína” – hangzott az igazgatónő lesújtó véleménye. Az EKD klímaügyekben felelős bizottságának vezetője, Dr. Rudolf Ficker szerint „kiváltképpen az USA és más ipari nagyhatalmak részéről is hiányzott az alapos eltökéltség a változtatásra…ugyanígy hiányzott a nagyon szükséges szolidaritás is a fejlődő országokkal, melyekben a klímaváltozás csak fokozza majd a szegénységet, az éhezést, a betegségeket és járványokat”. Nagyobb megállapodási kedvet mutattak azoknak a szigetországoknak a képviselői, ahol a vízszint lassanként az emberek torkáig fog emelkedni. Világszerte csalódást okozott a klímacsúcs eredménytelensége. A vezető világhatalmak, az USA, Kína, de az EU is komplett csődöt mondott Koppenhágában – nyilatkozott a Német Természetvédelmi Szövetség elnöke, Olaf Tschimpke. Az EKD elnök-püspöke, Margot Käßmann „igazán szomorúnak” nevezte, hogy konkrét eredmények nélkül zárult a koppenhágai csúcs. Némi irónia és talán cinizmus is volt abban, hogy az ipari országok vezetői bíztatták a püspöknőt, a tőle megszokott vehemenciával küzdjön a valódi eredményekért. Käßmann válasza sem maradt el: „Csak nehogy túl késő legyen!”. (reformiert-info.de – 2009-12-19/20 – dr. békefy - www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.