Több, mint egy szám

2017. február 17., péntek

Szeretne segíteni másoknak, de nem tudja, mit adhatna? A mosolyát. A figyelmét. Az ölelését. A tudását. Az idejét. A szavait. A szeretetét. A munkáját... vagy épp adója egy százalékát. Május 22-ig rendelkezhetünk arról, hogy adónk egy plusz egy százalékával a református egyház társadalmi szolgálatát támogassuk.

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény lehetőséget teremt arra, hogy jövedelemadónk meghatározott részéről rendelkezzünk: így adónk egy százaléka az általunk megjelölt civil kedvezményezetthez, további egy százaléka pedig az általunk választott egyházhoz kerüljön. A magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozók és az őstermelők is jogosultak rendelkezni. Újdonság, hogy idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is elkészíti az szja bevallásunk tervezetét.

» Részletesebben a személyi jövedelemadó bevallásáról

Református egy százalék

Az egyszázalékos felajánlások és azok állami kiegészítése az egyházak szabadon felhasználható anyagi forrásainak jelentős részét képezik. A felajánlás nem növeli az adózók anyagi terheit, ellenben beleszólást enged abba, hová kerüljön adójuk egy része. A nullás adózók egyszázalékos felajánlása is fontos, mert a felajánlott egy százalék állami kiegészítésének összege függ a felajánlók számától is.

A Magyarországi Református Egyház technikai száma változatlanul: 0066.

Ugyancsak várják a támogatást a másik százalék formájában a református kötődésű gyülekezeti, intézményi vagy éppen egy-egy célra létrejött alapítványok. Kizárólag azok a civil szervezetek részesülhetnek az adó egyszázalékos támogatásokban, amelyek korábban regisztráltak az adóhatóságnál. Ezek adószámáról a támogatni kívánt szervezetnél és a NAV honlapján tájékozódhatnak.

Hogyan kell rendelkezni?

Aki élni kíván ezzel a lehetőséggel, annak ki kell töltenie a rendelkező nyilatkozatot. Egy kedvezményezetti körből csak egy választató, tehát a felajánlás nem érvényes, ha több egyházat vagy civil szervezetet jelölünk meg. 

A rendelkezést többféleképpen is benyújthatjuk. 

Beküldhetjük az adóbevallás részeként:

  • február 27-ig egyéni vállalkozóként,
  • május 10-ig – munkáltató útján történő adóbevallás esetén – a munkaadónak átadva,
  • május 22-ig a NAV által készített bevallási tervezetet kiegészítve vagy önadózóként.

Függetlenül a bevallás módjától pótlólag is eljuttatható az adóhatóságnak legkésőbb május 22-ig.

» Részletes tájékoztató a rendelkezésről.

Mire költjük?

Tavaly 233 259 fő jelölte meg adóbevallásában kedvezményezettként egyházunkat, s ilyenformán 977 125 777 forinttal támogatta társadalmi szolgálatunkat – többek között missziói, szociális, egészségügyi, szociális tevékenységünket. Köszönjük a segítséget!

A Magyarországi Református Egyház mintegy ezerháromszáz gyülekezetével és több tizenkétezer foglalkoztatottal hazánk második legnagyobb egyháza, szerteágazó misszió munkát végezve éri el a társadalom széles rétegét. Ott van a betegek mellett a kórházakban, a különböző fogyatékkel élő testvéreink mellett. Szolgálnak munkatársaink a társadalmi perifériáján élők között. Szociális tevékenységét – intézményes és gyülekezeti diakónia keretén belül – az idősek gondozásában, a rászoruló családok körében, a szenvedélybetegek között végzi.

Az több mint százötvenezres évi betegforgalmával egyházunk Bethesda Gyermekkórháza mintegy háromszáznyolcvannál több munkatársa segíti a gyógyítás folyamatát. Széleskörű oktatási rendszerünk közoktatási intézményeiben ötvenhatezer gyermek nevelését és színvonalas oktatását végezzük. Korszerű ismereteket nyújtó felsőoktatásunk nyolcezer hallgatót ér el. Református hittanoktatásban több mint száznegyven ezer fiatal vesz részt.  

Kérjük, támogassa idén is egyházunk társadalmi szolgálatát. Technikai számunk 0066. Több, mint egy szám. 
» Rendelkező nyilatkozat

tobbmintegyszam.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.