Restaurálják a kolozsvári kétágú református templom barokk orgonáját

2010. május 09., vasárnap

 

altFelújítják a kolozsvári kétágú templom orgonáját. Az ehhez szükséges összeget komolyzenei koncertsorozattal próbálják előteremteni.

Felújítják a kolozsvári kétágú templom 1775-ben készült barokk orgonáját, a beruházás mintegy 20 ezer euróba kerül – közölte a Krónikával Adorjáni László, az alsóvárosi református egyházközség lelkésze. Mint mondta, bár vannak orgonajavítást támogató alapítványok, egyelőre nem pályáznak. Ugyanis meg szeretnék mutatni, hogy a gyülekezet önerejéből is képes nekifogni a javításoknak.

„Orgonajavítások léptékében nincs szó sok pénzről. Kis összefogással és jóakarattal reméljük, hogy minél hamarabb megszerezhető. Nem csak a történelmi hangszereket vagy művészeteket kedvelők hóbortja ez, közösségi igény is van rá” – fogalmazott a lelkész. Az orgona sorsa meglehetősen hányatott volt, a váz a templomban maradt, de a sípok a történeti múzeumba kerültek, majd a világháború miatt visszahozták ezeket a kétágú templomba, ahonnan a 70-es években a Pata utcai imaházba vitték. Az orgona elkerült Bethlenbe, majd Magyarnemegyére szállították. 1991-ben itt találták meg a maradványokat, ahonnan ismét visszavitték a kétágú templomba.

Adorjáni László szerint az orgona javítását már 1996-ban megkezdték volna, de kiderült, hogy a templom sokkal nagyobb veszélyben van. Felfedezték, hogy a hajó feletti tetőszerkezetet gombásodás miatt a beomlás veszélye fenyegeti, a gond annyira súlyos volt, hogy szakértők a templom bezárását is kilátásba helyezték. A tetőszerkezetet ugyan sikerült megjavítaniuk, de amikor elkészültek, a homlokzati vakolat kezdett életveszélyesen hullni, így a felújítás jelenleg is zajlik. Újravakolták az erkély és a tornyok feletti részt, a teljes beruházás 200 millió lejbe került.

„Azért tartjuk fontosnak a barokk orgona megszólaltatását, mert Michael Kesstner orgonakészítő mester műveiből Erdélyben csak három van” – mondta Adorjáni. A felújításhoz szükséges anyagi háttér előteremtése érdekében havi rendszerességgel komolyzenei koncerteket szerveznek. Adorjáni Ágota, a koncertsorozat szervezője, a kolozsvári zeneakadémia másodéves orgona szakos hallgatója a Krónikának elmondta: régi álmuk volt, hogy feléledjen a zenei élet a templomban. „Nagyon jó ürügy volt erre, hogy felújítjuk az orgonát. Azért volt érdemes ezt a koncertsorozatot elkezdeni, hogy a közösség is ráébredjen: szüksége van a hangszerre” – mesélte Adorjáni Ágota.  

A koncerteken klasszikus zenét játszanak a meghívott művészek, és igyekeznek az orgona korához hű műveket is műsorra tűzni. „Színes programokkal igyekszünk kiszolgálni a közönséget, az első koncertünk zongora-orgona hangverseny volt, a második kamerazene orgonakísérettel, legutóbb pedig kórusművet hallhattak a komolyzene iránt fogékony kolozsváriak. Reményeink szerint júniusban Csíki Boldizsár, a zeneakadémia zongoratanára is megtisztel jelenlétével, külföldi zenészektől is kaptunk ígéretet. A tervek szerint Alexandru Gavrilovici hegedűművész is fellép” – mesélte a szervező.

Kiss Előd-Gergely

forrás: Krónika

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.