Regionális református összefogás

2014. május 21., szerda

Bécsben találkozott május 19-én a magyar, a német és az osztrák reformátusok képviselője, hogy a dél-, közép- és kelet-európai, többségében magyar református egyházak közötti tapasztalatcserét előmozdítsák. Ezúttal az egyház prófétai szerepe a téma.

Ulrich Barniske, a Német Református Szövetség vezetőségi tagja, Thomas Hennefeld az Ausztriai Református Egyház szuperintendense és az MRE külügyi irodavezetője Bécsben a következő tanácskozást készítették elő, aminek 2015. április 13 és 17 között Prága ad otthont. Az eseményre Németországból, Svájcból, Olaszországból, Csehországból és a Kárpát-medencéből mintegy harminc résztvevőre számítanak.

A konzultáció az egyház prófétai szerepe kapcsán a bibliai és hitvallási alapjaival éppúgy foglalkozik majd, mind az egyházak aktuális társadalmi szerepvállalásának kérdéseivel. A kommunizmus tapasztalata éppúgy nem maradhat el, mint az a kérdés, hogy az érintett egyházak nyilvános szerepvállalása, társadalmi megnyilvánulásai és politikai elkötelezettsége mennyire mondható hitelesnek. A bibliai, dogmatikai és szociáletikai szempontok mellett az aktuális egyházi gyakorlatról is eszmét cserélnek a részvevők. A vitaindító előadásokat várhatóan Fazakas Sándor, Georg Plasger német, Jindrich Halama cseh és Daniele Garrone olasz professzorok tartják majd, akik egyben a mentorként vesznek rész konzultáció egészén.

A három szervező egyház korábbi évtizedes hagyományt elevenített fel azzal, hogy 2012. októberében regionális tanulmányi napot szerveztek több mint tíz egyház lelkészének részvételével. A berekfürdői konferencián a Heidelbergi Káté jubileumára készülve vitatta meg a hitvallás aktuális teológiai és etikai jelentőségét az egyházak életében.

„A Befelé irányuló önkritika és kifelé irányuló éberség: egy politikai és szociális értelemben egyformán elkötelezett egyháznak ezek az ismertetőjegyei. Az egyház a megbocsátás által él és vállal részt Jézus Krisztus szolgálatában, az emberekhez való szeretetteljes odafordulásban és a világért való imádságban. Akkor, amikor az egyházban a lelkész-centrikusság és a szubjektivizmus egyre nagyobb teret kap, ennek a reformátori gondolatnak a felidézése elengedhetetlen" – összegezte a konferencia eredményét akkoriban az egyik előadó, Matthias Freudenberg, a saarlandi egyetem lelkész-professzora.

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.