Randevú egy életen át

2019. február 10., vasárnap

Vasárnap elkezdődött a házasság hete; országszerte és a határon túl száz településen több mint kétszáz programmal irányítják a figyelmet a házasság, a család fontosságára. A Magyarországon 12. alkalommal szervezett rendezvénysorozathoz bárki csatlakozhat.

Székely János szombathelyi katolikus megyés püspök arról beszélt a csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy a jézusi mondat – „Amit Isten egybekötött, azt ember szét ne válassza" – sokkal inkább örömhír, mint tilalom. „Jézus arra tanít, hogy létezik a teljes önátadás, lehet feltétel nélkül szeretni, és ezt a szeretetet megkapni valakitől" – mondta a katolikus főpásztor. Hozzátette ugyanakkor, hogy a párkapcsolatok nem maguktól maradnak meg. „Csak ha két ember képes újra és újra lebontani a közöttük felépülő falakat, akkor marad szép a házasságuk, ehhez pedig sok újrakezdésre, megbocsátásra, humorra, bölcsességre és mindenekelőtt rengeteg egymásra szánt időre van szükség."

Fotó: Balogh Zoltán, MTI

Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke azt mondta: a házasság Isten ajándéka, és mindig akkor fut zátonyra, amikor az ember egymaga akarja irányítani. Hozzátette: a házasság hetében arra biztatják a párokat, hogy merjék megújítani és Isten elé vinni házastársi kapcsolatukat, mert „ha megmentjük a házasságot, akkor megmentjük a családot és a nemzetet".

A rendezvénysorozat idei arcai Gorove László mentőorvos és felesége, Gorove Kriszta tanár. A programsorozat általuk választott idei mottója: Randevú egy életen át. A sajtótájékoztatón a házaspár elmondta: több év házasság után jutottak arra a felismerésre, hogy öt gyermekük nevelése mellett szükségük van hetente egy estére, havonta egy napra, amit kettesben töltenek. Meglátásuk szerint ezek a mai napig megtartott "randevúk" segítették őket abban, hogy megőrizzék kapcsolatukat.

Egy hét a házasságokért

Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet, valamint segítséget nyújt a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik.

Az emberek döntéseit nagy mértékben meghatározza, hogy milyen emberekkel, milyen életpéldákkal találkoznak, éppen ezért a Házasság hetének célja, hogy minél több helyen az országban életközelbe hozzanak olyan párokat, akik a házasság fontos kérdéseinek megválaszolásában előbbre vannak az átlagnál - fogalmazott Herjeczki Kornél. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztyén egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével.

A házasság hete központi programjai református istentisztelettel kezdődtek vasárnap Noszvajon, ahol Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője hirdetett igét. Február 14-én a Deák téri evangélikus templomban tartanak istentiszteletet Bálint napi áldással, ott Kondor Péter evangélikus püspök hirdet igét. A hetet lezáró szentmisét a Budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök mutatja be. A központi programok sorában konferencián, beszélgetőesten, táncfoglalkozáson járják körül mentálhigiénés szakemberek, művészek, sportolók a házasság, a párkapcsolat témáját.

Február 11., hétfő: Gyűrű-kúra újratöltve
Helyszín: Aranytíz Kultúrház, kezdés: 18.00
Előadó: Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta

Február 12., kedd: Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
Helyszín: ELTE ÁJK, Aula Magna, kezdés: 18.00
Résztvevők: dr. Gorove László mentőorvos és felesége, Gorove Kriszta – a házasság hete idei arcai; Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója és felesége, Fábián Monika; Sapszon Borbála karnagy és férje, dr. Varga Márton.

Február 13., szerda: Szabad egy táncra?
Helyszín: Aranytíz Kultúrház, kezdés: 18.00
Hogyan építsük újra kapcsolatunk egységét, és őrizzük meg a házasság frissességét? Interaktív tánctanulás és beszélgetés pároknak Erdőfi Dániellel és Erdőfi Annával, a Rebuild – Párkapcsolat-építő Tánc® módszerének kidolgozóival.

Február 14., csütörtök: Családról és munkáról - Családbarát konferencia a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében
Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia, kezdés: 10.00
Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet.

Február 15., péntek: Vitaminok és nyomelemek a házasságban
Helyszín: Aranytíz Kultúrház, kezdés: 18.00
Előadók: dr. Gorove László és Gorove Kriszta, a házasság hete idei arcai.

Február 16., szombat: Intimitás a házasságban
Helyszín: TIT Stúdió, kezdés: 17.00
Selmeczi László és Selmeczi Ottilia lelkigondozók előadása.

A programok megtalálhatók a www.hazassaghete.hu oldalon.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.