A kapcsolatot cseréld, ne a társad!

2018. június 02., szombat

„Nem lehetsz néző a saját életedben. Ne süppedj bele a megszokásba, van más megoldás, mint a válás. Csodák igenis vannak, ott voltam, láttam őket megtörténni" – biztat Mihalec Gábor pár- és családterapeuta új könyvében, amelynek bemutatóját május 31-én, az Aranytíz Kultúrházban tartották. A Házasság 2.0 című kötetről szóló beszélgetésen Győri Virág, a Family magazin főszerkesztője, Makay Zsuzsanna, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének demográfusa és Herjeczki Kornél, a Házasság Hete Mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója beszélgetett a szerzővel.

„Ha körülnézünk, rengeteg széteső kapcsolatot látunk, viszont méltatlanul kevés szó esik azokról, akik megpróbálják menteni a menthetőt" – nyitotta meg az eseményt Győri Virág. A moderátor arról kérdezte a Harmat Kiadó igazgatóját: manapság „van-e új a nap alatt" a piacon elérhető párkapcsolati könyvek kínálatában Herjeczki Kornél szerint évről évre növekszik az érdeklődés a téma iránt – és az emberek többsége először egy jó könyvhöz fordul segítségért. „A házasságokban gyakori probléma a gyereknevelés és az időzavar kérdése, ezek pedig olyan témák, ahol nagyon fontos a hitelesség. Mihalec Gábor könyve ezért illik a profiljukba" – mondta a kiadó igazgatója.

A hazánkban már 11 alkalommal megrendezett Házasság Hete minden évben hét napon keresztül a házasság és a család fontosságára irányítja a figyelmet. Ezúttal a téma kapcsán felmérést is végeztek: ennek tapasztalatai azt mutatják, hogy növekszik a nyitottság a kérdésekben való párbeszédre. Idén 39%-kal több kezdeményezés – így 100 település, több mint 300 program és 20 ezer résztvevő – csatlakozott a nyolc napos rendezvénysorozathoz, az érdeklődők körében pedig egyre inkább megjelenik a 35-40 éves korosztály is a fiatalok mellett. Herjeczki Kornél a közösségi média párkapcsolatokra gyakorolt hatására is felhívta a figyelmet: ennek veszélyét abban látja, hogy elveszi az időt a valós kapcsolatoktól és számos kockázatot hordoz magában – ez megjelenhet akár egy hamis, idealizált kép kialakításában vagy a meglévő kapcsolat leértékelésében.

A népszerű párkapcsolati szakember, a Gyűrű-kúra című könyv szerzője legújabb kötetében azokhoz szól, akik hosszú évek óta házasságban élnek, de úgy érzik, valami elmúlt, a kapcsolat kiüresedett. „Ha a házasságod 1.0 verziója zátonyra futott, még mindig van esélyed, hogy megalkoss valami újat ugyanazzal a társsal" – bátorít a könyvében arra hívva: a kapcsolatot cseréld, ne a társad! A Harmatnál megjelent Házasság 2.0 hat olyan párt mutat be, akik végigjárták a megoldáshoz vezető utat. Ezek a személyes történetek is hozzájárulnak a hitelességhez.

„Sok a házasság és sok a válás is" – folytatta Makay Zsuzsanna, majd az általános közvélekedésre reagálva – miszerint csökken a fiatalok körében a házasodási kedv, valamint minden második házasság válással végződik – számszerűsített: a tendenciát tekintve a rendszerváltás óta mélyrepülés volt, majd 2010 és 2016 között a házasságok száma 46%-kal nőtt, míg a válások mértéke stagnált, illetve enyhe csökkenésről beszélhetünk. Az adatok alapján évente 50.000 házasságot kötnek, a válások száma 20.000 alatti – meglepő azonban, hogy a kapcsolatok egyharmada több mint húsz év után bomlik fel. Az adatok hátterében az áll, hogy teljesen elfogadott az élettársi kapcsolat és sokan csak több évnyi együttélés után kötnek házasságot. A demográfus bizakodó a jövőre nézve, mint mondta Magyarországon és más Európai Uniós országokban is követik magát a hagyományos családmodellt – legalábbis a vélemények terén.

Hardvercsere helyett szoftverfrissítés?

Mihalec Gábor egyetértett az elhangzottakkal, ezek egybevágtak saját megfigyeléseivel. „Azt mondják, korábban nem csak szikra, de erdőtűz volt, aztán szikra lett és most már azt sem találják" – foglalta össze a hozzá forduló, 15-20 éve házasságban élő férfiak és nők problémáját. A szerző előszeretettel használ hasonlatokat, amiket munkájába is beépít, innen származik a könyv címe is: „Nem szeretem a számítógépes, okostelefonos frissítéseket, de mindig jön egy. Gondoltam, hozok egyet a házasságba is." A rengeteg hasonló probléma pedig a következő felismeréshez vezette: „Van egy nagy mítosz a szerelemről, mégpedig az, hogy ez kizárólag érzelem. De amikor a gyerekünk csütörtök este tízkor azzal jön oda hozzánk, hogy elfelejtette a házit és segítsünk, biztos az érzelmek vezérelnek, hogy még két órát tanuljunk vele? Nem, ez egy döntés, amit végrehajtunk, és éjfél körül az érzelmek is újraszerveződnek."

Manapság a médiában is számos példát látunk a „mindig újrakezdőkre". Mihalec Gábor azt vallja, hiába cseréli le valaki a társát, ha saját maga ugyanaz marad, a problémákat viszi tovább. „A házasságba is energiát kell fektetni, mint a sportba vagy egy vállalkozásba, mert a kertben magától csak gyom nő." Mint mondja, nem lehet megúszni a konfliktusokat, de jó, ha tudjuk, hogy a veszekedések 69%-a ugyanazon forgatókönyv alapján játszódik le, ezért a megoldásnál nem az adott témára kell koncentrálni, hanem mindig a mögöttes tartalomra. Vannak sajnos esetek is, amikor olyan súlyos bántalmak érték a feleket, hogy kevésbé fájdalmas elengedni a másikat – tette hozzá a szerző, aki mindig szeretné megtalálni az utolsó kis rést is egy ajtón, de ilyenkor ő sem tanácsol mást, csupán azt, hogy a gyerekek érdekében fontos egy jó munkatársi kapcsolatot ápolni.

Keresztyénként könnyebb vagy nehezebb? 

Az Istennel való kapcsolat kapaszkodóként szolgálhat egy házasság megmentésében. Mihalec Gábort arról kérdeztük: ennek ellenére hívő párok is felkeresik-e? „Ezzel kapcsolatban van örömöm és szomorúságom is. Öröm, hogy van egy erőforrás, amire mindig lehet számítani a helyreállítás érdekében. A szomorúságom pedig abból fakad, hogy nagyon sok hívő pár nem meri felvállalni, ha problémája van és az utolsó utáni pillanatban kér segítséget" – mondta. A szerző hangsúlyozta, hogy hatalmas szemérmesség és szégyenérzet övezi a témát, ezért is nehéz kezelni a felmerülő problémákat.

„Nem élhetek vissza missziós lehetőségként egy párterápiával – felelt arra a kérdésünkre, hogyan foglalkozik azokkal, akik elutasítják a vallást. – Ezeknek az embereknek azon a szinten kell segíteni, ahol ők tartanak, a rendelkezésükre álló erőforrásokkal." Mihalec Gábor azt vallja, ő csak azt tudja hitelesen képviselni, ami az értékrendjével párhuzamban áll.

Demeter Anna, fotó: Harmat / Juhász Melinda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.