"...bármit cselekesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!" - országos Firesz-tábor Királylehotán

2010. augusztus 27., péntek

altSzázhúsz-százharminc résztvevő és önkéntes segítő vett részt a Fiatal Reformátusok Szövetsége ötnapos királylehotai ifjúsági táborában.

 

A tábor témája ezúttal az Isten dicsőítése volt és dicsőségének keresése az ember életének különböző területein a tábor vezérigéje értelmében: "...bármit cselekesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!". A lelki programok mellett egy kerekasztal beszélgetés során kiderült az is, hogy miként látják a magyarokat a szlovákok, illetve a szlovákokat az itteni magyarok. Az ifjúsági tábort Fazekas László püspök is felkereste és köszöntötte, buzdította a résztvevőket.

A délelőttök folyamán a tábor témájához kapcsolódó előadások, csoportos beszélgetések és fakultatív előadások követték egymást, hogy még világosabbá váljon mit is jelent Istent dicsőíteni a mindennapi élet egyes területein (munka, szórakozás, pihenés, anyagiak, kapcsolatok, szerelem, politika stb.)

A tábor vezérigéjének a szellemében Fűtő Róbert magyarországi bibliaiskolai előadó szellemes és élő előadást tartott arról, hogy hogyan élhet az ember Isten dicsőségére kapcsolataiban: a szerelem, párválasztás, együttjárás, jegyesség, házasság terén. Miért fontos a "papír" is a házasságban. Miért nem megoldás és nem Isten akarata szerint való a házassági köteléken kívüli, ill. nélküli együttélés - olvasható Molnár Árpád püspöki titkár, missziói előadó beszámolójában.

Szűcs Sándor baptista lelkész gondolatébresztő, kissé provokatív hangot megütő előadásában arról szólt, hogy milyen bibliai elvek alapján kereshetjük Isten dicsőségét az egyház (gyülekezetek építésében) reformációjában. Elhangzott az is pl. hogy "...egy fecske is csinálhat nyarat". Rajtunk is áll, hogy odaszánjuk-e magunkat az Úr szolgálatára, akkor is, ha a körülmények nem a szánk íze szerint valóak, és úgy tűnik falakba ütközünk.

24 órás dicsőítésről szólt előadásában Prazsák László rámutatott arra, hogy stabil, folytonos imaháttér nélkül az egyházban folyó mindennemű szolgálat meddő marad. Az előadó felhívta a figyelmet arra is, hogy az ember hétköznapi tevékenysége és munkája is dicsőítéssé válik, ha odaszánt szívvel teszi azt.

Délutánonként lehetőség volt a kikapcsolódásra is, például vizes focit játszva, a Chopokra kirándulva, társasjátékozva, pihenve, beszélgetve. Egyesek felkeresték Ballasi Bálint nyughelyét a hibbei katolikus templomban. Az életéről szóló összefoglalót Gál Lóránt tolmácsolta. A résztvevők elénekelték két szerzeményét a Bocsásd meg Úristen, és Kegyelmes Isten, kinek kezében kezdetű énekeket

A tábor ideje alatt ezen kívül szabadon választható workshoppok folytak különféle  témákban (Hogyan gazdálkodjunk Isten dicsőségére pénzünkkel?; Hogyan gazdálkodjunk az időnkkel, hogy az Isten dicsőségére szolgáljon?; Isten dicsőítése a közéletben, nemzeti identitásommal; Mit mond a Biblia, hogyan gazdálkodjunk a testünkkel, hogy az Isten dicsőségére szolgáljon?; Hogyan gazdálkodjunk a lelki ajándékainkkal, hogy az Isten dicsőségére szolgáljon?; Önismereti játékok; Misszió online, Missziói projekt finanszírozása; Magyarok szlovák szemmel - és Szlovákok magyar szemmel; Isten dicsőítése vakon, ill. testileg akadályoztatva)

A tábor ideje alatt nyitva állt az imasátor, amelyben közel harminc önkéntes várta az elcsendesedni vágyókat. Az imasátorban péntek déltől szombat délig 24 órás imalánc folyt, amelyet egymást félóránként váltva imádkoztak az előre feliratkozott fiatalok, közbenjártak a jelenlevőkért, ébredésért, betegekért, rászorulókért, hitben való erősödésért, stb.

Az imasátor további érdekes szolgálata volt az "Élő könyvtár", amelyből élő "könyveket" vagyis egy-egy személyt lehetett "kikölcsönözni" a tábor ideje alatt. A kikölcsönző egy órán keresztül "olvashatott" vagyis beszélgethetett velük. A hangsúly a "könyv" életútján és azon belül a hitre jutásán volt.

Az országos rendezvény ideje alatt Kübler Dani és csapata adott koncertet. Esténként Édes Árpád alistáli lelkipásztor evangelizált. Utolsó nap közös úrvacsorával fejeződött be Szuhay György, André János és Süll Tamás szolgálatával, valamint Édes Zoltán énekvezetésével.

reformata.sk

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.