Oikosnet Europe konferencia a digitális forradalom jegyében

2017. szeptember 20., szerda

Szeptember 6-9. között tartották meg az Oikosnet Europe éves konferenciáját a Karlsruhe melletti Flehingen reneszánsz műemlék kastélyában. Az 1955-ben alakult szervezet idei találkozója tizennyolc európai ország közel negyven keresztyén konferencia- és képzési központjának részvételével zajlott. A házigazda szerepét a Badeni Egyesült Egyház (Evangelische Landeskirche in Baden) főiskolája, az Evangelische Akademie Baden (Badeni Evangélikus Akadémia) látta el.

Az Oikosnet Europe alapelveinek megfelelően fő projektjeik az elmúlt években a vallás és demokrácia, a társadalmi fejlődés, az ökumenikus nevelés, a fenntartható fejlődés és társadalom, a migráció- és gender-kutatások témaköreit ölelték fel. Az idei konferencia fő témája a digitális forradalom és gyermekei (The Digital Revolution and its Children) volt. A tanácskozáson többek között olyan előadások hangzottak el, mint A digitális forradalom és gyermekei – a digitális önvédelem, amelyben Wolfgang Schwach szoftverfejlesztő mérnök adott széleskörű áttekintést a 4. ipari forradalom egyre több következménnyel járó társadalmi hatásáról. Axel Sikora, az Offenburgi Egyetem tanára a digitális gazdaság technológiai, biztonsági és társadalmi ígéreteit és veszélyeit vázolta, René König, a Karlsruhei Műegyetem kutatója Világok ütközése? A marginális és a fősodrú média a digitális korban címmel a média digitalizációjának társadalmi következményeiről beszélt.

A résztvevők látogatást tettek a karlsruhei Zentrum für Kunst und Medientechnologie központjában, ahol nemcsak a digitalizáció történetével, hanem a modern művészet digitális fejlődésével együtt járó lehetőségekkel is megismerkedtek. Ezt követően ellátogattak a Badeni Egyesült Egyház székházába, ahol Jochen Cornelius-Bundschuh professzorral, a badeni egyház püspökével találkoztak, akivel az egyházi főiskolák és konferenciaközpontok civil társadalommal folytatott felelősségteljes együttműködéséről beszélgettek. Az egyház ezen intézményeiről a reformáció jubileumi évében különösen elmondható, hogy fél évezrede maguk is par excellence civil szervezetek, amelyeknek szintén fontos feladatuk van a digitális forradalom társadalmi következményeit illetően.

A tanácskozás utolsó napja a szervezeti kérdések megvitatásának jegyében telt. Ennek során a résztvevők jóváhagyták a szervezet új alapszabályát, amelynek értelmében az Oikosnet Europe német jog szerinti szervezetből svéd jog szerinti szervezetté alakult át. A leköszönő Jaap van der Sar elnök helyére egyhangúlag a svájci Walter Luessi-t választották meg.

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.