Nemzetközi teológiai konferencia Moszkvában

2010. november 16., kedd

November 15-én a Danyilov-monostor melletti konferencia központban megnyílt az Orosz Ortodox Egyház VI. Nemzetközi Teológiai Konferenciája, melynek témája: „Élet Krisztusban: keresztyén erkölcs, az Egyház aszketikus hagyománya és korunk kihívásai”.


altA fórum munkáját Őszentsége Kirill, Moszkva és egész Oroszország patriarchája nyitotta meg. A konferencia munkájában az összes Helyi Ortodox Egyház teológusai, püspökök, szerzetesek és világiak képviseltetik magukat. A fórumot a Szent Szinódus Bibliai-Teológiai Bizottsága szervezte. A konferencia kezdetére jelentették meg a korábbi, 2007-ben az „Egyház szentségei” témában tartott fórum anyagait tartalmazó gyűjteményes kötetet.

Az elmúlt években az Orosz Ortodox Egyház a következő nemzetközi teológiai konferenciákat szervezte meg: „Az ortodox teológia a harmadik évezred küszöbén” (2000), „Az Egyház tanítása az emberről” (2001), „Ortodox tanítás az Egyházról” (2003), „Az Egyház eszkhatológiai tanítása” (2005), „Ortodox tanítás a szentségekről” (2007). A konferencián Konstantinápoly, Alexandria, Jeruzsálem, Szerbia, Románia, Bulgária, Görögország, Albánia, Lengyelország, Csehország, Finnország és az USA képviselői mellett ortodox szerzetesnők, valamint világi egyetemek, és az Orosz Tudományos Akadémia tudósai is tartanak előadásokat. Az etika kérdései jelentős részét képezik a konferenciának. Vizsgálják az előadók a keresztyén etika és a filozófiai etika dialektikus viszonyát, a dogma és etika helyzetét az ortodoxiában, az ethosz helyét a globális világban, a modern kor kihívásainak a természetét. Szó lesz az önfeláldozás és az önmeghatározás viszonyáról, a formális etika és a krisztusi etika kapcsolatáról, a kommunikáció etikai szempontjairól, a morális és az etikus nyelvezetről, az etika racionálisan megragadható lényegéről, az értékhierarchia és a keresztyén erkölcs kapcsolatáról, a jelenlegi morális válság tegnapi ideológiai gyökereiről, s még számos, izgalmas korkérdésről a kijelentés tükrében. A nagyszabású, igen tartalmas konferencia értékelésére még visszatérünk. (bogoslov.ru – szimandron.hu – 2010-11-16 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.