Mindig legyen, aki hallgatja

2010. június 18., péntek

Hálaadó istentisztelet keretében vették használatba új elektromos orgonájukat a lakiteleki reformátusok június 13-án, vasárnap. A hangszert holland segítséggel szerezték be.

Hálaadó istentisztelet keretében vették használatba új elektromos orgonájukat a lakiteleki reformátusok június 13-án, vasárnap. A hangszert holland segítséggel szerezték be.

Az új orgonára azért volt szükség, mert a tavalyi utolsó istentisztelet közben felmondta a szolgálatot a gyülekezet korábbi hangszere. A sajnálatos meghibásodás után döntött úgy a lakiteleki református közösség, hogy megpróbálnak egy újat vásárolni, de ehhez segítségre volt szükségük. Az elektromos orgonához nélkülözhetetlen anyagi forrás egy részét a lakiteleki gyülekezet adta, a fennmaradó részt a bildhoveni holland gyülekezet tagjai – akikkel már korábban is tartották a kapcsolatot – adományok révén gyűjtötték össze. Az orgonát Hollandiában vásárolták, a hangszer, bár használt, kifogástalan állapotban van.

Az istentiszteleten imádságában hálát adott az orgonáért Hegedűs Béla esperes. „Mindig legyenek fülek, amelyek hallják az orgonának hangját, legyenek szívek, amelyek megnyílnak a hang hatására, és ajkukon át zengjék a te dicséretedet” – mondta az esperes. Az alkalom keretében számolt be a hangszer érkezésének történetéről a holland gyülekezet küldötte, Jan Westeneng. „Szeretném, ha úgy tekintetnének az orgonára, hogy ez Isten ajándéka a lakiteleki gyülekezetnek”– hangsúlyozta bildhoveni gyülekezet tagja.

Az istentiszteleten az orgona hangját és sokszínűségét Liszt Ferenc és Johann Sebastian Bach művein csodálhatták meg a jelenlévők. Igét a gyülekezet teológusa, Tubak János hirdetett.

Hegedűs Márk

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.