Mert adni jó

2016. március 21., hétfő

Magyarországon vezették be először, hogy az adózók személyi jövedelemadójuk egy százalékával civil szervezeteket, másik egy százalékával pedig bevett egyházakat támogathatnak. Az egyszázalékos felajánlás hazánkban a legszélesebb körben elterjedt adakozási forma.

A személyi jövedelemadó egy százalékáról szóló rendelkezésről 1996-ban született törvényi szabályozás, az adófizető magánszemélyek 1997 óta ajánlhatják fel adójuk egy százalékát egy közhasznú feladatot ellátó civil szervezet részére. Egy kiegészítés alapján 1998 óta egy elismert egyház javára is fel lehet ajánlani plusz egy százalékot. A nagy siker hatására az ötletet más európai országban is átvették, ma már lehetőség van az adó bizonyos részének felajánlására: Olaszországban, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is. (A különböző európai országok adó-felajánlási szabályozásairól bővebben itt tájékozódhat.)

Évről évre nő

Az egy plusz egy százalékot szabályozó törvény időközben több ponton módosult, de az alapelv nem változott: minden szja fizetésre kötelezett magánszemély felajánlatja adója egy plusz egy százalékát egy civil szervezet és egy elismert – technikai számmal rendelkező – egyház részére. Egy kedvezményeztti körből csak egyet választató, a felajánlás nem érvényes, ha több egyházat vagy civil szervezetet jelölünk meg. Egy 2014-es szabályozás szerint kizárólag azok a civil szervezetek részesülhetnek az adó egyszázalékos támogatásokban, amelyek korábban regisztráltak az adóhatóságnál. 2016-os regisztrált kedvezményezettek listáját itt találja.

A statisztikákat megvizsgálva összességében növekedő tendenciáról számolhatunk be. Míg a kezdetek kezdetén, 1997-ben alig több mint egymillió élt rendelkezési jogával, 2001-ben már több mint kétmillió fő ajánlotta fel adója egy százalékát, 2015-ben pedig már majdnem három és fél millió magánszemély rendelkezett. Egyetlen olyan év volt, amikor csökkentek a felajánlások, 2014-ben ugyanis százezerrel ezerrel kevesebb fő ajánlotta fel egy százalékát civil szervezetek részére a 2013-as évhez képest. A visszaesés vélhetően bizalomvesztés miatt történt, mivel több civil szervezetről derült ki, hogy öncéluan költik el az adófizetőktől kapott felajánlásokat. Ezeket az ügyeket egyébként már kivigzsgálták, és a szabályozást is szigorították (regisztrációs kötelezettség), így ma jóval kevesebb az esélye annak, hogy egy szervezet jogtalanul jusson egyszázalékos adományokhoz.

Református célokat is támogathat

Habár évről évre nő a felajánlók száma, még mindig sokan nem élnek a lehetőséggel. Az elmúlt években az adófizetőknek alig több mint a fele élt felajánlási jogával, tehát negyven százalék fölött van azoknak a száma, akik a NAV-nál hagyják pénzüket, és így az államra bízzák annak felhasználását.

Az elmúlt években jellemzően a gyerekvédő szervezetek kapják a legtöbb egy százalékot, de az egyházunk Bethesda-kórháza mellett működő alapítvány is benne van az első tízben. Az egyházak listáját a Magyar Katolikus Egyház vezeti, míg a Magyarországi Református Egyház pedig a második legtámogatottabb.

Ha egyházunk társadalmi szolgálatát támogatná adója egy százalékából, a teendőkről itt tájékozódhat. Egyházunk technikai száma: 0066. A rendelkező nyilatkozatot a kapcsolódó letöltések között találja.

Forrás: ado1szazalek.com

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.