Megjelent a Református Énekek X. lemeze

2011. december 08., csütörtök

A 95. zsoltár hívogató szavával indult a Református Énekek idei koncertje: örüljünk együtt Isten hatalmasságának, s „vigadozzunk szép énekekkel”! A vígságra jó okul szolgálhat az is, hogy a hagyománnyá vált koncertsorozatnak már 10. évfordulóját ünnepelhettük június 25-én a Művészetek Palotájában (MÜPA).

„A Református Énekek koncertsorozatot különös szívügyemnek számít” – vallja meg az idei hangversenyt kísérő orgonaművész, Pálúr János a nemrégiben megjelent cédé füzetkéjében. Régóta dédelgetett vágya teljesült, amikor 2002-ben a Zeneakadémia pódiumára került a református templomok több évszázados énekkincse. Az orgonista óriási nyereségnek éli át azóta az egyházzene és az előadóművészet e nagy találkozását, amely egy-egy újabb hangverseny révén mindkét területet gazdagítja.

A bensőséges hangulatú koncerten többek közt Réthelyi Miklós miniszter és felesége is bekapcsolódtak a közös éneklésbe. A hangverseny lelkisége Szászfalvi László államtitkár szavai szerint a magyar reformátusság egységét tükrözte. A kórusok a Kárpát-medence különféle részeiről érkeztek Kassától és Beregszásztól egészen Bácskossuthfalváig, hogy ezen az estén háromszázan együtt énekelhessenek a MÜPA koncerttermében nézőként összegyűlt református és más felekezetű testvérekkel.

Méltó emléket állított a hangverseny a gályaraboknak is. A gyászévtized kezdetének 340., a végének 330., valamint a gályarab prédikátorok kiszabadulásának 335. évfordulója alkalmából a hangversenyt Gárdonyi Zoltán Mementója zárta.

A koncert DVD-n is kapható, így nemcsak hangzón, hanem mozgóképen is élvezhetjük a X. Református Énekek műsorát, valamint az esten készült fényképeket is megtekinthetjük.

TO

Református Énekek X.
Kiadó: Periferic Records, Budapest.
Ár: 2900 Ft.
Bővebb információ: www.perifericrecords.com.

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.