Lezárul egy korszak

2014. november 09., vasárnap

November 12-13-án tartja utolsó ülését a Magyarországi Református Egyház Zsinata a tizenharmadik zsinati ciklusban. Az MRE legfőbb döntéshozó és intézkedő testülete jelenlegi összetételében befejezi munkáját és ezzel véget ér Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnökének tizennyolc éves egyházkormányzói időszaka is.

Jelenleg is zajlanak a választások a Magyarországi Református Egyházban, amely során tisztújítást tartanak az egyházmegyék, az egyházkerületek és a Zsinat választott tisztségei esetében. Az év végén ugyanis lejár valamennyi választott tisztviselő hatéves megbízatása, és ezzel véget ér a hatéves zsinati ciklus is.

A mostani ülés a XIII. zsinati ciklus tizenötödik ülése lesz, amely ezúttal is a budapesti Abonyi utcai Zsinati Székházban zajlik majd. A megszokottól eltérően a zsinati napirend nagy részét ezúttal nem egyházi törvényalkotás teszi ki, hanem a visszatekintésé, értékelésé és megemlékezésé lesz a főszerep. Így november 13-án, csütörtökön, az ülésszak második napján Bölcskei Gusztáv elnökségi beszámolója sem csupán az elmúlt időszakra tekint majd vissza, hanem a leköszönő zsinati lelkészi elnök itt számol majd be tizennyolc éves egyházkormányzói tevékenységéről. A tiszántúli püspök a maximális három cikluson keresztül szolgálta egyházkerületét és töltötte be a zsinati lelkészi elnöki tisztet.

A beszámolók sorában a Zsinat állandó és eseti bizottságai, illetve egyéb szervezetek, valamint a közegyházi intézmények is számot adnak elmúlt hatéves tevékenységükről. A tájékoztatók közül kiemelkedik majd az egyházszociológiai kutatás eredményeiről szóló előadás, és az Egyházi Jövőkép Bizottság munkáját lezáró előterjesztés.

A novemberi zsinati ülésszakokon megszokott díjátadók ezúttal sem maradnak el. Így díjazzák a zsinati alapítású elismerések elnyerőit a lelkészi szolgálat, a teológiai munkásság, az oktatás és a szociális munka terén.

A zsinati üléseken nagy számmal vesznek részt a külföldi testvéregyházak vezetői, képviselői, ezen a különleges alkalmon pedig még több küldöttség érkezik az Abonyi utcai székházba. A teljesség igénye nélkül, az ülésen részt vesz John Calmers, a Skót Egyház moderátora (ő tartja a tanácskozást nyitó áhítatot), Gottfried Locher, a Svájci Református Egyházak Szövetsége elnöke, a Protestáns Egyházak Európai Közösségének (GEKE) elnöke, Nelus Niemandt, a Dél-Afrikai Holland Református Egyház moderátora és Young Taik Jeong, a Koreai Presbiteriánus Egyház moderátora.

Az eseményeket folyamatosan figyelemmel kíséri élőképes és szöveges közvetítéssel is a reformatus.hu

MRE Kommunikációs Szolgálat

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.