Közérthetőnek lenni bátorság

2019. február 16., szombat

A bizalom hangja – ez a szlogenje a Halas Rádiónak, amelyet a Kiskunhalasi Református Egyházközség tart fönn. Az öt éve működő közösségi rádióban a pozitív értékek átadásán, illetve az egymás és Isten iránti bizalom kialakításán fáradoznak. A rádióban napközben közvetett, esténként direktebb misszió zajlik. A munkatársak úgy látják, hogy egész nap ugyanazt mondják, csak sokkal közérthetőbben fogalmaznak főműsoridőben. Minderre mérhető igény van, ugyanis a rádió hallgatottsága a vételkörzetben megközelíti a húsz százalékot.

Nem akarnak félelmet kelteni

„Az örömhírt, a pozitív életszemléletet akarjuk átadni a hallgatóinknak. Magyarországon ebből hiány van: sok a szorongás, a félelem, ezzel szemben mi fel akarjuk mutatni, hogy van szeretet, van Mesterünk és van örömhírünk” – mondja Csányi Ágnes, a Halas Rádió főszerkesztője. „Nem csak ellenségként lehet tekinteni egymásra – pedig ez a médiában gyakran sugallt és megszokott hozzáállás. Lehet szeretetben élni. Bizalommal fordulunk a hallgatókhoz, és erre akarjuk őket is tanítani: hogy merjenek nyitottak lenni, bízni egymásban és Istenben. Az a célunk és a küldetésünk, hogy eljuttassuk őket idáig” – teszi hozzá Bödecs Pál kiskunhalasi lelkipásztor, a rádió elnöke.

A Halas Rádió mindezt kétféleképpen teszi. Egyrészt közvetlenül a jézusi üzenetet átadva, azaz például igehirdetéseket közvetítve, egyházi-vallási tartalmú műsorokat sugározva, közvetetten pedig olyan riportokkal, műsorokkal, amelyekben a pozitív gondolkodást tükrözik, például lehetőséget adnak a helyieknek elmesélni az életüket, azt, hogyan jutottak túl a mélyponton. „Reggel hétkor, amikor a leghallgatottabb a rádió, rövid, könnyen érthető, áhítatszerű igei útravalót adunk a hallgatóknak. Ezt helyi lelkészek mondják el” – magyarázza Csányi Ágnes főszerkesztő. A kétfajta műsorfolyam egymásba úszik: reggel hat és este hat között a közvetett, este hat és reggel hat között pedig a közvetlen forma, a bizonyságtétel érvényesül, még több Istenhez szóló dallal tarkítva. Hétvégén inkább az egyházias műsorforma kap hangsúlyt a rádióban.

Hol szól a rádió?

A Halas Rádió neve nem csak Kiskunhalasra utal. A gyülekezet címerében is van három hal. Bödecs Pál megerősíti, hogy az ősi keresztyén halszimbólum miatt is választották ezt a nevet. A rádióadásokat Kiskunhalason és a város harminc kilométeres körzetében lehet fogni hagyományos rádiókészülékkel, a 92.9 MHz-es frekvencián. Így a bázistelepülés mellett Kecelen, Soltvadkerten, Balotaszálláson, Tázláron, Pirtón, Harkakötönyben és Kunfehértón szól még az adás. A rádió az interneten, online is hallgatható a www.halasradio.hu honlapon, ahol az archívumból magazinműsoraik is visszakereshetők.

Húsz százalék

Több felmérés is készült a rádió megítéléséről és hallgatottságáról. Az egyik szerint 5-ös skálán 4,2-re értékelték a rádiót, ami a főszerkesztő szerint nagyon jó eredmény. Korábban kereskedelmi adó működött a városban – sokaknak nehéz volt megszokni, hogy a Halas Rádió kisközösségi rádió, ahol a műsoridő fele beszéd. A másik felmérés is azt mutatja, hogy a helyiek elfogadták a sok beszélgetést: a Halas Rádió hallgatottsága a vételkörzetben megközelíti a húsz százalékot. „Ezzel a kis helyi rádiók között a középmezőnyben vagyunk” – mondja a főszerkesztő.

Gyógyító magazin

Az ötvenszázalékos szövegarány eléréséhez sok beszélgetés, magazinműsor szükséges. Van lelki és testi egészséggel, filmekkel, zenékkel és sztárok életútjával foglalkozó tematikus műsora is a rádiónak. Szerkesztenek diákműsort is: kedves emlék a rádiósoknak, amikor az adásban egy kamasz a lélek és a test kapcsolatáról mesélt, és ennek hatására kezdett újra kommunikálni a családjával egy őket hallgató, lelki krízisben lévő, hónapok óta meg sem szólaló fiatal lány – idézi fel Csányi Ágnes főszerkesztő. Hozzáteszi: „gyógyítóként hatott a műsorunk.”

A műsorokat nyolc műsorvezető, szerkesztő és négy riporter készíti. A rádió zenei szerkesztője pedig azért felel, hogy friss könnyűzene szóljon – főleg reggel hat és este hat között. „Szerethető zenéket adunk, az a célunk, hogy ne kapcsoljanak el tőlünk, mert így van esélyünk arra, hogy meghallják a közvetett tartalmú műsorainkat, például elfogadják, hogy hitoktató beszél a gyermeknevelésről” – hangsúlyozzák a munkatársak. Az este hattól kezdődő szakaszba többféle zene is belefér: a klasszikus könnyűzene, Dire Straits, Sting mellett egyházi zenéket is sugároz a rádió. Az is kiderül, hogy nincs feszültség a két tizenkét órás blokk között, hiszen a műsor nem különül el élesen. „Tudomásul kell vennünk, hogy az egyházi mivoltunk mellett városi rádió is vagyunk. A pozitív értékek közvetítése mentén hatékonyabban tudjuk szolgálni a missziót” – fogalmaz a főszerkesztő.

Öt éve szól a rádió

A Halas Rádió 2013 decemberében indult, évről évre egyre stabilabb a működése, de anyagilag még nem áll a saját lábán. A Kiskunhalasi Református Egyházközség költségvetéséből évente három-négymillió forintot kell az adó működtetésére fordítani. „Célunk, hogy a rádió a saját lábán is megálljon, ez előbb-utóbb be is következik” – magyarázza Somoskövi György ügyvezető, a helyi gyülekezet presbitere. Mindezt úgy, hogy növekszik a reklámbevétel, és egyéb források is érkeznek a Halas Rádió Nonprofit Kft-hez. Ez a presbitérium által létrehozott cég partnere például a helyi önkormányzat romaintegrációs pályázati forrásokon alapuló programjának, így a gyülekezet és a város közösen tesz a cigányságért. Táborokat, programokat, oktatásokat szerveznek nekik. A rádiót működtető cég vállalja templomok hangosításának kiépítését is, tulajdonképpen ennek bevétele is a rádiót erősíti, és sikerélményt ad, hogy Szentendrén, Solton és Lajosmizsén is ők építették ki a hangosítást. A Halas Rádió anyagi értelemben tehát törekszik az önállóságra. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal kötött szerződések értelmében még két évig használhatják a 92.9 MHz-es frekvenciát. Ezután öt évvel hosszabbítható a szerződés. Az ügyvezető azt mondja, biztosak benne, hogy szeretnék folytatni a rádiózást.

Megéri?

Bödecs Pál hangsúlyozza, hogy a rádiót megéri fenntartani a gyülekezetnek. „Ha nem csináltuk volna, rosszabb lenne a városnak, az egész közösségnek és persze a gyülekezetnek is. Érdemes volt kihasználnunk a lehetőséget. Vannak például idős, beteg gyülekezeti tagok, akik már nem tudnak elmenni a templomba, és nagyon hálásak, hogy vasárnap a rádióban hallgathatják az istentiszteletet. Akik a munkájuk miatt nem tudnak menni istentiszteletre, a munkahelyükön hallják az alkalmat” – osztja meg a tapasztalatokat a lelkipásztor.

Ezt mondja az utca embere

Az általunk megkérdezett kiskunhalasi járókelők többsége ismeri a Halas Rádiót. Egy hölgy azt mondta, neki a zene is és más is tetszik a műsorban. Valaki más azt emelte ki, hogy sok érdességet lehet hallani Kiskunhalasról. Egy havat lapátoló férfi azt mondta, a zenéket szereti, de van, ami kevésbé kedvére való. Egy másik férfi így fogalmazott: „kapcsolatban állok a reformátusokkal, nem hallgatok rádiót, de ismerem a Halas Rádiót”. Majd az ellentmondás után kifejtette: még több minőségi vallásos műsort vár a rádiótól.

A református templom közelében, a főtéri virágboltban dolgozók pedig azt mondták, hogy náluk egész nap a Halas Rádió szól, szeretik, és mivel a vasárnap délelőttjeik is munkával telnek, rádión hallgatják az istentiszteletet. A virágbolt tulajdonosa felidézett egy közelmúltbeli portréműsort, amelyben Horváth Charlie énekes arról beszélt, hogyan ápolta beteg feleségét. „Épp a kórházból jöttem, édesapámat látogattam, aki stroke-ot kapott. Olyan volt, mintha Charlie hozzám szólt volna. Megérintett, amit mondott” – mondta a boltvezető.

Rádiót mindenkinek?

Somoskövi György ügyvezető úgy látja, hogy egy rádió elindításához „nagy bátorság és elszántság” kell. Amikor belevágtak, arra számítottak, hogy sok önkéntessel tudják majd üzemeltetni, de egy-két év alatt kevésnek bizonyult az odaszánt lelkesedés. Több fizetett szakemberre lett szükség ahhoz, hogy a rádió minőségi módon és biztosan működjön. Bödecs Pál elnök-lelkész szerint a két feltétel a stabil intézményi háttér és az erre elhivatott munkatársak. „Ma rádiót üzemeltetni Magyarországon nem kifizetődő vállalkozás. Nem aranybánya, hanem szolgálat. Ha mindezeket szem előtt tartja egy gyülekezet, ha megvan hozzá az elkötelezett személyi és intézményi háttér, meg lehet próbálni egy rádió elindítását” – véli a fenntartó.

Jöjjenek a fiatalok

„Ne azokat hibáztassuk, akik nincsenek a templomainkban, hanem nézzünk magunkba, miért nincsenek közöttünk a fiatalok, akiket megkeresztelünk, nálunk konfirmáltak vagy a mi iskolánkba jártak” – mondja Bödecs Pál. Szerinte a nyelvhasználat kulcskérdés: érthetően kell beszélni. A fiatalok sokszor idegennek érzik a megszokott keresztyén kifejezéseket, sőt akár az is gond lehet, hogy nem tartják őszintének a bonyolult szavakat. „Pedig az evangéliumot csak úgy lehet hirdetni, ha azt megértik az emberek. Ezért gondolom, hogy másképp kell mondani, úgy, ahogy a ma embere is megérti. Ez a dolgunk, nem a régi szavak ismételgetése. A feladatunk, hogy közérthetően hirdessük az örömhírt. A rádió is lehetőség erre, hogy ugyanazt mondjuk el, csak másképpen, érthetően. Ha ki merünk lépni a megszokottból, a hétköznapok nyelvét használjuk őszintén, egyházi frázisok nélkül, az bátorság. Mi ezt szeretnénk tenni a Halas Rádióban” – szögezi le Bödecs Pál.

Hegedűs Márk, fotó: Kapás Csilla

A cikk megjelent a Reformátusok Lapjában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.