Kiválasztották egyházunk idei borait

2019. március 03., vasárnap

A Magyarországi Református Egyház borai 2019-ben az erdélyi Vass Attila 2018-as Pinot Gris fehérbora és a szekszárdi Mészáros Pál 2016-os Ohmerops Cuvée vörösbora lesznek. A nyerteseket ez alkalommal is a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fórumának (BORUM) zsűrije választotta ki.

Hetedszer szervezték meg a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fórumát, immár a Református Gasztrokulturális Programok részeként. A hagyományosan március első hétvégéjén megrendezett találkozónak ebben az évben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserépfalu adott otthont.

„Nem tudok más, hasonló rendezvényről, ahova a szőlő és a bor gyűjt bennünket össze, szerte a Kárpát-medencéből. Nincs még egy olyan szétszakított ország, mint a miénk, ezért történelmi küldetésünk, hogy összetartsuk ezt a nemzetet – ebben komoly segítség ez a fórum” – fogalmazott Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a borverseny eredményhirdetésén.

A BORUM 2013-ban indult útjára, eddig mindegyik találkozót más-más történelmi borvidéken rendezték meg. A programra ellátogató borászok idén is szakmai előadások segítségével ismerkedhettek meg a legújabb borászati trendekkel, lehetőségekkel és egymással. Néhány éve a Magyarországi Református Egyház borversenyének is otthont ad a rendezvény.

A megmérettetésre összesen 93 borral neveztek, melyek közül a hattagú zsűri egybehangzó véleménye alapján a Magyarországi Református Egyház bora 2019 címet fehérbor kategóriában Vass Attila erdélyi borász 2018-as évjáratú Pinot Gris-e, vörösbor kategóriában pedig Mészáros Pál 2016-os évjáratú Ohmerops Cuvée-je nyerte el – így a Mészáros Borház Kft. a tavalyi siker után ismét győzött kategóriájában.

A találkozó végén a résztvevők döntöttek a következő két BORUM helyszínéről: a fórumot jövő év márciusában a Tokaj-hegylajai Erdőbénye várja majd, 2021-ben pedig a Balaton-felvidék.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Némedi-Varga Dávid

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.