Kitüntették Jákob János tábori püspököt

2015. május 28., csütörtök

Május 21-én, a honvédelem napján Székesfehérvár hagyományosan gálaesten köszönti katonáit. A Vörösmarty Színházban rendezett ünnepségen idén Jákob János, Fejér megyei születésű protestáns tábori püspök is kitüntetést vehetett át.

A székesfehérvári önkormányzat évről-évre igyekszik elismeri a Székesfehérváron élő, illetve a városért a saját szakterületén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek munkásságát. A honvédelem ügyéért dolgozók áldozatos tevékenységéért járó Sipos Gyula-díjat idén a közgyűlés Jákob János dandártábornoknak, protestáns tábori püspöknek ítélte oda. Az elismerést dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át a gálaest keretében.

Az elmúlt közel húsz évben, munkájának is köszönhetően, egy kiemelkedően hatékony közösség jött létre, amely rendszeres kapcsolatot ápol a budai úti és a sukorói református közösséggel. A szervezet és hitközség tagjai együtt ünnepelnek minden évben virágvasárnap és megemlékeznek az 1848. szeptember 28-i haditanács évfordulóján is. Jákob János tevékenyen részt vett a Pákozdi Katonai Emlékpark szellemiségének kialakításában és az olaszországi Vizintiniben lévő Magyar Emlékkápolna megújításában.

Az 1948-49-es magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992-től Magyarországon e napon ünneplik a magyar honvédelem napját.

Forrás: refdunantul.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.