Két olimpiai bajnok a Károlin

2012. szeptember 05., szerda

Ezernyolcszáz új hallgató, tizenhat százalékkal több jeletnkező, változások a Hittudományi Karon. A Parókia Portál tudósítása a Károli Gáspár Református Egyetem tanévnyitójáról.

Több mint ezernyolcszáz új hallgatója lesz idén a református egyetemnek, köztük két olimpiai bajnok sportoló is tanul: Szabó Gabriella kajakozó és Szilágyi Áron kardvívó.

Szabó Gabriella, az olimpiai győztes kajaknégyes tagja, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának hallgatója, Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó pedig idén ezerkétszáz társával kezdi meg tanulmányait a Bölcsészettudományi Karon. A sportoló a Károlin pszichológiát tanul majd – tudtuk meg az egyetem rektorától a hétfői tanévnyitó ünnepségen.

Tavalyhoz képest tizenhat százalékkal többen jelentkeztek az egyetemre – ismertette Balla Péter. A felvételizők közül az Állam- és Jogtudományi Karra 322, a Bölcsészettudományi Karra 1267, a Hittudományi Karra 58, a Tanítóképző Főiskolai Karára 133 hallgató került be idén.

Nem kolostor

Huszonkét fiatalt vettek fel teológus-lelkész szakra a Hittudományi Karon. Fontos változás az egyetem életében, hogy az elsőéves teológus hallgatóknak már kötelező beköltözni a Ráday Kollégiumba. A kar dékánja szerint a kötelező bentlakás a lelkészek valós létformájára készíti fel a hallgatókat, vagyis arra, hogy későbbi gyülekezeti munkájukban egész életüket egy adott közösségben kell leélniük.

„Ez nem retorzió vagy éppen kolostor, hanem olyan közösségi lét kialakítása miatt fontos, amiben egymásra számítva, egymással közösen tanulva és együtt élve sajátíthatják el a lelkészi pályához szükséges életformát is" – fogalmazott Zsengellér József.

Új szakok

Idén először budapesti képzése is indul a nagykőrösi Tanítóképző Főiskolai Karnak. A szociális munka alapképzésre és az ifjúságsegítő felsőfokú szakképzésre is szép számmal jelentkeztek. Balla Péter rektor az évnyitón megköszönte Nagy Istvánnak, a kar korábbi dékánjának munkáját és köszöntötte Szenczi Árpád főiskolai tanárt, a Tanítóképző Főiskolai Kar új vezetőjét.

A rektor évnyitó beszédében ismertette az egyetem induló új képzéseit: szociológiai alapképzés, kommunikáció- és médiatudomány mesterképzés, anglisztika mesterképzés angol nyelven, valamint történelemtudományi doktori iskola.

Dobó Márti
Parokia.hu

Képekért, a tanévnyitón készült videóért látogasson el a Parókia Portálra

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.