Jó könyvtáros

2013. augusztus 27., kedd

50 év a magyar kultúráért címmel rendeztek könyvtáros-konferenciát a Debreceni Református Hittudományi Egyetem dísztermében, augusztus 23-24-én. A népművelő-könyvtáros képzés megindulásának félszázadik jubileuma alkalmából tartott tanácskozásra több mint száz résztvevő érkezett az egész országból.

A pénteki megnyitón beszédet mondott dr. Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora, a jelenlévőket köszöntötte és előadást is tartott az elmúlt ötven évről dr. Goda Éva, a DRHE, Könyvtár tanszékének főiskolai tanára. Elhangzott, hogy a könyvtáros szakma olyan, mint a pedagógus pálya, hisz a jó könyvtáros folyamatosan képzi magát és ismeretet, információt közvetít. Kifejtette, hogy a jó könyvtárosnak megfelelő tudással, empátiával, türelemmel, pedagógiai, pszichológiai értékekkel és jó kommunikációs képességgel, készséggel kell rendelkeznie és nem engedheti ki a könyvtárból tájékoztatás nélkül az olvasót.

Goda Éva visszatekintett az elmúlt fél évszázadra is. 1963-ban az országban másodikként indult el Debrecenben a népművelő-könyvtáros képzés, amely egy idő után megszűnt és 1975-től szakkollégiumi képzésként lehetett választani a tanítói diploma mellé, de mivel ez nem adott felsőfokú végzettséget, így ez a forma is megszűnt. 1993-tól újra elindult két szakos képzés részeként, azaz tanító- könyvtáros szakpárra jelentkezhettek a hallgatók. Két év elteltével, a kommunikáció szakkal is lehetett párosítani, 2006-tól, azaz a bolognai rendszer elindulásával önálló szakként lehet felvenni a könyvtár szakot.

Goda Éva úgy véli, hogy bármennyire is fejlődik az informatika, és hiába jelennek meg az elektronikus könyvek, a könyv csodáját nem vehetik el. Az internet nem pótolhatja a könyvet, nem helyettesítheti a könyvtárat.

A konferencián Goda Éva mellett előadást tartott még dr. Gáborjáni Szabó Botond főiskolai docens, A könyv, az olvasás és Debrecen „magánál nagyobb" híre címmel, valamint Lukovics András nyugalmazott művelődésiközpont-igazgató,a Szubjektív vélemény a népművelői munka eredményeiről és kudarcairól Hajdú-Bihar megyében, Dr. Sipos Anna Magdolna tudományos főmunkatárs, Public Library, avagy népkönyvtár Magyarországon és Kulcsár Kornélia könyvtáros, A könyvtár(os) szerepének változása az információs társadalomban címmel. Az előadások mellett augusztus 24-én, szombaton az egykori iskola épületének (Debrecen, Liszt Ferenc tér. 1.) falán a résztvevők elhelyeztek egy, az ötven évnek emléket állító táblát is.

Buzás Borbála/ttre.hu 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.