Idén csökkent az egyszázalékos támogatás

2017. szeptember 16., szombat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal előzetes tájékoztatása szerint idén összesen 890 millió forinttal támogatták a Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatát. Az egyházak és civil szervezetek számára felajánlott összeg és a felajánlók száma is csökkent 2017-ben.

A NAV közzétette honlapján a 2017. rendelkező év érvényes személyi jövedelemadó (szja) egyszázalékos felajánlásainak eddig összegyűlt adatait. A kimutatásban azon kedvezményezettek tételes adatai szerepelnek a 2017. szeptember 1-jei állapot szerint, amelyeket a magánszemélyek érvényesen jelöltek meg a 2016. adóévi (2017. rendelkező évi) szja 1%-os rendelkező nyilatkozataikban, és a kedvezményezettek javára érvényesen felajánlott szja 1%-os összegek elérik, vagy meghaladják az ezer forintot.

A Magyarországi Református Egyházat 2017 tavaszán 210 292 fő jelölte meg adóbevallásában kedvezményezettként, melynek eredményeképpen összesen 890 571 247 forinttal támogatták társadalmi szolgálatunkat. Így ebben az évben az egyházi költségvetés 86 554 530 forinttal kevesebb egyszázalékos bevétellel számolhat, mint tavaly. A felajánlók száma ezzel párhuzamosan 22 967 fővel csökkent.

A NAV kimutatására reagálva a Human Dialog Kft. az MTI-vel közölte, mintegy 12 százalékkal kevesebb szja-t juttattak a civil szervezeteknek az adófizetők 2017-ben, mint az előző évben, a felajánlások összege a 2016-os 8,5 milliárd forintról 7,5 milliárd forintra csökkent. A közlemény szerint az erőteljes csökkenés hátterében minden bizonnyal az idén bevezetett e-szja áll. Jóllehet, az új rendszer sokak számára egyszerűbbé tette az adóbevallást, beigazolódott ugyanakkor a Human Dialog és az Emocionális Marketing civil egyszázalék témában készített előrejelzése, miszerint jelentősen csökken a felajánlói hajlandóság, ha a bevallást az adózó helyett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti el.

A megújult rendszer szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mintegy 3,8 millió magánszemélynek készített idén adóbevallási tervezetet. Ehhez a tervezethez mindenkinek külön kellett csatolnia vagy kitöltenie az adó egy plusz egy százalékának felajánlásáról szóló rendelkezőnyilatkozatot, melyre sok esetben nem került sor.

A kimutatás szerint a felajánlott összegek összesen 26 167 egyház és szervezet érintenek, azonban ebből idén sokan csupán néhány ezer forinttal gazdálkodhatnak, a tízezer forintos határt 1893-an el sem érték, 14 001 esetben pedig százezer forint alatt maradt a felajánlások összege.

A civileknek felajánlható egyszázalékos támogatás csökkenését jól példázza, hogy az adóbevallást benyújtók körében évek óta népszerű Bethesda Gyermekkórház alapítványa számára a tavalyi évben 61 084 303 forintot ajánlottak fel, míg idén 48 533 840 forintot.

Adónk egy plusz egy százalékának segítségével támogathatjuk egyházunk keretein belül folyó társadalmi szolgálatokat, szociális munkát, oktatási-nevelési tevékenységet, egészségügyi ellátást és közösségi életet. A Magyarországi Református Egyház nevében köszönünk minden felajánlást!

Kommunikációs Szolgálat

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.