Felzárkóztatja a mérai gyerekeket a Diakónia Alapítvány

2010. május 31., hétfő

alt50 hátrányos helyzetű mérai gyermeknek nyújtja a felzárkózás esélyét két éven át a Lépésről lépésre című program.

„A föld megkerülése is egy lépéssel kezdődik” – olvasható a Diakónia Keresztyén Alapítvány programját hirdető szórólapon. A programot az Európai Unió 320 ezer euróval támogatta.

Sárosi Arthur, az alapítvány ügyvezetője a pénteki bemutató rendezvény után a Krónika című kolozsvári napilapnak elmondta, az uniós támogatás jelentős lépésnek számít azon az úton, amelyen immár közel egy évtizede elindultak.

„Amikor létrehoztuk az orvosi rendelőnket Mérában, találkoztunk olyan gyerekekkel, akiknek nem volt születési bizonyítványuk, szülőkkel, akik nem tudtak írni-olvasni. Sok gyermek el sem kezdte az iskolát, mások hamar kimaradtak. Úgy éreztük, tennünk kell valamit” – idézi fel az iskolán kívüli foglalkozások kezdeteit Sárosi Arthur. A gyermekek eleinte az iskolai osztálytermekben maradva harapnivalót, teát és pedagógusi segítséget kaptak a leckéik elkészítéséhez, de egyben nevelni is próbálták őket, hogy elsajátítsák az alapvető higiéniai és viselkedési normákat.

A délutáni foglalkozásokon csak az vehetett részt, aki a tanítási órákról sem hiányzott. Így lassan megszűnt az iskolakerülés a faluban, a – többségükben roma származású – gyermekek pedig egyre jobb eredményeket értek el a tanulásban. Ma olyan is van közöttük, aki a második legjobb tanuló. 2008-tól már az alapítvány mérai öregotthonának az éttermébe hívhatták ebédelni a gyermekeket, és a délutáni programokat is itt lehetett lebonyolítani.

Az uniós támogatás most arra teremt lehetőséget, hogy az eddig csak elemisták számára működtetett programot egy iskolai felkészítő csoportra, és egy 5–8. osztályos csoportra is kiterjesszék. „Végre kielégítő számú személyzettel tudjuk végezni a munkát, fel tudjuk szerelni a konyhánkat, olyan dolgokat tehetünk, amire eddig nem volt lehetőségünk” – lelkesedett az ügyvezető. Megjegyezte azonban, hogy az uniós pályázatnak megannyi hátulütője is van.

Ezek között a megkövetelt bürokráciát említette elsőként. Hozzátette, a támogatás jelentős hányadát kénytelenek aktagyártásra fordítani, de tudomásul vették: e nélkül nincs uniós pénz. A támogatást folyósító állami intézmény késlekedése is fejtörést okozott. „A pályázatot tavaly augusztusban nyertük meg, de a szerződés aláírásával januárig vártak a hivatalban” – ecsetelte az ügyvezető. Így a program megvalósítását csak áprilisban kezdhették el, ennek előnyei pedig igazából csak a következő tanévben lesznek érzékelhetők.

Gazda Árpád

forrás: Krónika

Kapcsolódó oldal:
Információk a mérai szociális gyerekprogramról

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió