Felújították a szerepi református templomot

2011. október 12., szerda

 

A több mint száznyolcvan éves épület kívülről és belülről egyaránt megújult. A felújításért október 16-án, délután 3 órától ad hálát a gyülekezet. Az istentiszteleten Bölcskei Gusztáv, tiszántúli püspök hirdet igét.

A szerepi templom felújítására azért volt szükség, mert az 1826-1840 között épült templomban a lépcsők járófelülete balesetveszélyessé vált, a vakolat több helyen megsérült, a falak és a padló pedig teljesen átnedvesedett.

A renoválás során a templomban kicserélték a nyílászárókat, szigetelt aljzatbetont öntöttek, és lefestették a falat. Kívülről vakolták az épületet, a bádogtetőt és a toronysüveget pedig lefestették. Ezenkívül parkosították a templomkertet és egy kiállítótermet is létrehoztak, hogy a faluban lehetőség legyen művészi alkotásokat bemutatni.

A gyülekezet a munkálatokra pályázaton negyvenegy millió forintot nyert. Önerőből újította fel az egyházközség a harangok tartószerkezetét és elektronikáját, valamint az adományoknak köszönhetően újra működik a templom toronyórája is.

A Szerepi Református Egyházközség a hajdúvidéki egyházmegye legdélibb fekvésű gyülekezete. Az ezerhatszáz lakosú falu központjában található református templom már a harmadik temploma a településnek. Az első egy paticsfalú, amelyben 1746 és 1800 között hirdették Isten igéjét. A második templom vályogból épült, de a vizes, sáros vidék miatt ez sem volt hosszabb életű az előzőnél. 1826-ban a régi templom köré kezdték építeni a jelenleg is álló téglából épült késő barokk stílusú tornyos templomot.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.