A rend, a befogadás ünnepe

2014. december 25., csütörtök

Legyen a rend, a befogadás ünnepe 2014 karácsonya – mondta Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök csütörtökön a debreceni Nagytemplomban tartott ünnepi istentiszteleten, december 25-én.

A püspök János evangéliumából (Jn 1,9-13) hirdette Isten igéjét, amelynek kapcsán leszögezte: az ünnep, a karácsony arra jó, hogy rend legyen nemcsak a megterített asztalnál, hanem a lelkünkben is. Bölcskei Gusztáv beszédében megkülönböztette a létező istentelen és az isteni rendet. Hangsúlyozta, hogy a betlehemi gyermek nem fér bele az istentelen rendbe, amelyben "helye van a hadseregnek, az uralomnak, az erőnek, az erőszaknak, a gyilkosságnak, a pedofíliának, a menekvésre kényszerítésnek".

"A karácsony nem mindig szép, könnyű, sima ünnep. Nagy erőfeszítésbe kerülő ünnep, amikor hatalmas erő kell ahhoz, hogy az befogadó legyen" - hangoztatta, hozzátéve, ahhoz, hogy békesség legyen, nem elég a nagypolitikára várni, abban mindenkinek megvan a maga szerepe.

Bölcskei Gusztáv kijelentette: az országba évente 300 olyan gyermek érkezik, akik közül 200 eltűnik, nem tudni hová, emberkereskedők, pedofilok áldozatai lesznek. "Karácsonykor viszont el kell döntenünk, a befogadók vagy az elutasítók oldalára akarunk-e állni" - mondta a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a Tiszántúli Egyházkerület püspöke.

MTI-Reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.