Felavatták a Németajkú gyülekezet orgonáját

2017. április 12., szerda

A Protestáns Tavasz idén is várja a protestáns kultúra iránt érdeklődőket. A tizenhatodik évfolyamában lépett rendezvénysorozat keretében számos előadáson, kiállításon, zenei eseményen vehetnek részt az érdeklődők. A Budapest-Németajkú Református Egyházközség sorozatának nyitó alkalmán, virágvasárnap adták át a gyülekezet új Bach-orgonáját.

Az alkalmat Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője nyitotta meg. A gyülekezet másfél évszázados törtélmének áttekintése során kibontotta azt a hármas örökséget, mely ma is meghatározza a közösség életét: az igehirdetés elsődleges küldetése mellett a szeretetszolgálat és a közéleti felelősségvállalás alkotják a három alappillért.

A Németajkú gyülekezet helyet ad szenvedélybetegeknek, cigány falvakat patronál, túlélésért küzdő baranyai gyülekezeteket segít. A közéleti felelősségvállalás jegyében rendezik meg évente a Protestáns Tavaszt. „Az evangélium, a diakónia és a közélet hármasságához kapcsoljuk most negyedikként a kultúrát. A hangszerek királynője azonban itt szolgálóleány lesz, a gyülekezet és az evangélium hirdetésének szolgálatába áll" – osztotta meg Balog Zoltán a presbitérium szándékát a most elkészült hangszerrel kapcsolatban.

„Az Úr jobb keze hatalmasat cselekedett" – hangzott az ünnepi igehirdetés fő üzenete. Bogárdi Szabó István püspök a 118. zsoltár alapján arra biztatta a jelenlévőket, hogy a zsoltároshoz hasonlóan az Úrban bízzanak. Rámutatott, hogy Isten legfőbb erénye a szabadítás: elküldte Krisztust, aki halálával és feltámadásával letöri a halál bilincseit, aki arra kér, béküljünk meg Istennel, mert Isten már megbékélt velünk. „Boldog az az ember, aki Krisztusra tekintve azt tudja mondani, Isten már megcselekedte a csodát. Krisztus a csoda."

Az ökumené jegyében szoros együttműködésben áll a gyülekezet a Budapesti Németajkú Evangélikus Egyházközséggel, melynek lelkésze köszöntőjében fejezte ki háláját az orgonáért, ami számos közös rendezvényükön tesz majd jó szolgálatot. Johannes Erlbruch Luthert idézve az istentiszteletet Isten és ember párbeszédeként határozta meg. Isten igéje által szól hozzánk, mi pedig imádsággal és énekléssel válaszolunk. „Így az orgona bizonyos mértékig Krisztusi szerepet tölt be, hiszen Jézus királyként jött szolgálni az emberek közé, ahogyan a hangszerek királynőjének is a gyülekezet szolgálata lesz legfontosabb hivatása, annak segítése, hogy az emberek kapcsolatba kerüljenek Istennel" – hangsúlyozta.

Philipp Klais, a Klais Orgelbau Bonn vezetője beszédében megköszönte Fassang László orgonaművész kiemelkedő játékát, valamint Faragó Attila, orgonaépítő és csapata munkáját. Mint mondta: együttműködésük gyümölcse az elkészült hangszer, mely az összetartozás új jele is egyben. Bach orgonái Türingián és Szászországon kívül alig léteznek. „Egy olyan orgonának, mely túllép a stilisztikai határokon, a zenei lehetőségeken messze túlmutató jelentősége van. Az átadott orgona a 18. századi középnémet orgonaépítés zenei, stilisztikai és kézműves minőségét éleszti újra. Ezért külön öröm, hogy ma egy olyan hangszert adunk át istentiszteleti használatra, mely ezt a korszakot a mi korunkban teszi újra élővé, hallhatóvá és megtapasztalhatóvá" – fejezte ki örömét.

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjében arra emlékezetett, hogy a gyülekezet Hold utcai templomának rendszerváltozás utáni visszaszerzésével és verejtékes munkával való felújításával is a saját gyökereire mondott igent. „500 évvel ezelőtt egy kő hullott a nyugati világ állóvizébe" – emelte ki a reformáció jelentőségét, majd folytatta: másfél évszázaddal ezelőtt egy újabb kavics érkezett, megalakult a németajkú református gyülekezet.

„Ennek a gyülekezetnek a története mély hasonlóságot mutat a magyar nemzet történelmével. Annak megtestesülését látom benne, hogy egy sokszínű közösség, melyben az összetartozás a kötőanyag, még a világháború, a vészkorszakok, és a kitelepítés után is erős lelki házzá tud épülni. Hitem szerint ma sem kell más, minthogy legyenek bátor közösségek, amelyek büszkén vallják magukat keresztyénnek, európainak, németnek és magyarnak. Meggyőződésem, hogy a reformáció 500. évfordulóján nem kell más, minthogy legyenek olyan kavicsok, melyeket a Gondviselés keze vízbe dobhat. Ha lesz elegendő ilyen kavics, akkor Európa megújulhat, és Magyarország is szilárdan megállhat" – mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök Magyar Érdemrend Középkereszttel tüntette ki Jürgen Illinget a templom 2002-es felújítási munkálataiban vállalt aktív szerepéért, támogatásáért. Az orgonaszóval gazdagított ünnepségen Fassang László Liszt Ferenc-díjas orgonaművész többek között Georg Böhm, Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach, G. F. Handel klasszikusaival, valamint a 264. dicséretre írt improvizációjával örvendeztette meg az egybegyűlteket. Az eseményen közreműködött Miklósa Erika, Kossuth-díjas előadóművész és Rohmann Ditta csellóművész.

Szoták Orsolya, fotó: Dimény András

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.