Együtt imádkozva

2016. január 14., csütörtök

Bibliai gondolatok az ökumenikus imahét hetedik napjára.

Ézs 62,6–7: Falaidra, Jeruzsálem, őröket állítottam. Soha ne hallgassanak, se nappal, se éjjel!
Zsolt 100: Ujjongjatok az Úr előtt az egész földön! Szolgáljatok az Úrnak örömmel!
1Pt 4,7b–10: Legyetek bölcsek és józanok, hogy imádkozhassatok.
Jn 4,4–14: Aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne.

Lettországban van egy kis keresztyén város, Madona, ahol az ökumenikus imahét nyolc napon át tart. Itt az együtt imádkozás segítette a lakosokat, hogy baráti kapcsolat alakuljon ki közöttük. Ennek különleges gyümölcse volt egy ökumenikus kápolna megnyitása a városközpontban, evangélikus, katolikus és ortodox elemekkel. A madonai keresztyének itt folyamatosan imádkoznak. A tapasztalatuk az, hogy amíg Isten népe megosztott lesz, és a keresztyének elidegenedve élnek egymástól, addig olyanok vagyunk, mint Jézus volt Samáriában: idegenként, idegen földön, bizonytalanságban, felfrissülés és pihenés lehetősége nélkül.

Izráel népe is olyan biztonságos helyet keresett, ahol imádhatta az Urat. Ézsaiás világosan szólt a mindenható Úr cselekedeteiről: őröket állított Jeruzsálem falaira. Így népe éjjel-nappal biztonságban tudott istentiszteletet tartani. Az imahét alkalmával a gyülekezetek és a templomok olyan védett hellyé válnak, ahol az együtt mondott imádságokban történik meg a hívek lelki felfrissülése. Azt várjuk ettől a héttől, hogy minél több időt tölthessünk el együtt imádkozással. Ahol ugyanis együtt imádkoznak, ott az imádkozók eggyé válnak Krisztusban.

1. Hogyan segíthetjük elő a kölcsönös vendégszeretetet a helyi gyülekezetekben?
2. Környékünkön van-e olyan hely, ahol a különböző keresztyén hagyományú felekezetek össze tudnak gyülekezni imádkozásra? Ha nincs, tudunk-e találni ilyen helyet?

Úr Jézusunk! Te azt kérted apostolaidtól, hogy ébren legyenek, és imádkozzanak veled. Hadd ajánljunk a világnak védett időt és helyet, ahol az emberek felüdülést és békességet találnak, hogy más keresztyénekkel együtt imádkozva megismerhessünk Téged. Ámen.

 

Összeállították: lettországi keresztyének.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.