Egységben Istennel, közösségben egymással

2017. június 09., péntek

„Arról beszélünk majd, milyen változást hozott Jézus, nekem mi a viszonyulásom az Élet Urához, valamint hogyan tudok aktív szereplőjévé válni a saját életemnek és annak a családi, baráti, munkahelyi közösségnek, amiben élek" – foglalta össze Szontágh Szabolcs, a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője a Csillagpont idei, reformációhóz kapcsolódó témáját az esemény június 8-i sajtótájékoztatóján, melynek a Dürer-kert adott otthont.

Alig ötven nap múlva, július 25-én  Debrecenben megnyitja kapuit a 8. Csillagpont református ifjúsági találkozó. Az alkalom előkészületeiről, várható programjairól és témájáról tartottak sajtótájékoztatót a Csillagpont szervezői és fellépői: Zsadon Zsuzsa Csillagpont koordinátor, Szontágh Szabolcs, a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője, a rendezvény fellépői közül pedig Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője és Mező Misi, a NAZA énekese.

A programról

Zsadon Zsuzsa Csillagpont-koordinátor arról számolt be, hogy az idei találkozóra 5000 fiatalt várnak tizenhat országból, az eddigi adatok alapján már közel háromezren jelentkeztek. A kedvezményes jelentkezési időszak június 18-ig tart, eddig az időpontig reggeli, ebéd és vacsora is rendelhető. Jelentkezni a csillag.reformatus.hu oldalon lehet.

Mint mondta, a Csillagpont minden napja hasonlóan épül fel: reggel áhítatokon, délelőtt a főelőadáson, majd kiscsoportos beszélgetéseken dolgozzák fel a találkozó központi témáját, a reformációt, délután pedig párhuzamosan zajló kulturális, sport és közösségi programok közül választhatnak a résztvevők. Az esti áhítat után három színpadon szólnak a koncertek.

Július 25-én este a Margaret Island, július 26-án a Kelemen Kabátban, július 27-én a holland Hanne de Vries és csapata, július 28-án pedig a NAZA zenél majd a nagyszínpadon – árulta el Zsadon Zsuzsa. A találkozó július 29-én délelőtt úrvacsorás istentisztelettel zárul.

A koordinátor hangsúlyozta, hogy a Csillagpontot – egyedülálló módon – önkéntesek szervezik, közel 800 fiatal dolgozik a találkozó előkészületein és lebonyolításán. További önkéntesek jelentkezését folyamatosan várják.

Jelen lenni

A Csillagpont többet kínál az egyszerű fesztiváloknál: kulturális és zenei programjai mellett lelki alkalom is, ahol feltöltekezhetnek a fiatalok. Erről Szontágh Szabolcs, a találkozót szervező Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője beszélt. Rámutatott, hogy a 8. Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó az idén 450 éves magyar reformátusság kiemelt ifjúsági rendezvénye, melynek a reformáció emlékévében maga a reformáció a témája, mottója pedig: „Re:formálj!”

„A reformáció egy nehezen értelmezhető fogalom, amit sokszor használunk, ezért elgondolkoztunk rajta, hogy elővegyük-e, le lehet-e fordítani valódi jelentőségét” – fogalmazott az ifjúsági tanácsos, majd hozzátette: a reformáció nem mindennek a megújítását jelenti, mert ami jó, azt óvni és védeni kell, azonban, ami rosszul működik, azt valóban meg kell változtatni.

A reformáció üzenetének megértetéséhez Horváth Gergely rádiós műsorvezető gondolatát idézte az irodavezető: „Nem az a kérdés, milyen világban élünk. Az a kérdés, hogyan élünk benne.” Mint mondta, a találkozó üzenete, hogy a reformáció jelentését lefordítsuk a mindennapokra.

Együtt, egységben

Az ifjúsági tanácsos bemutatta a találkozó előadóit is: Bella Violetta győrszemerei (dunántúli) lelkipásztor tartja majd a nyitó és záróistentiszteletet, Mike Pál magyarkéci (királyhágómelléki) lelkész pedig a délelőtti főelőadásokat. Az esti áhítatokon Kárpát-medencei lelkipásztorok szolgálnak majd.

„A Csillagponton nemcsak elméletben szeretnénk beszélni az egységről és közösségről, hanem minél színesebben megmutatni ennek valóságát” – mutatott rá Szontágh Szabolcs. „Hisszük, hogy az ember életét meghatározza, hogy egységben van-e Istennel, miközben tudja honnan jött és merre tart, de az is, hogy gyakorolja a közösséget embertársaival. Reméljük, a találkozón segítjük a fiatalokat az elköteleződésben. Ezt szeretnénk megjeleníteni a reformáció témáját feldolgozva. Arról beszélünk majd, milyen változást hozott Jézus, nekünk mi a viszonyulásunk az Élet Urához és mi hogyan tudunk változni és változtatni: aktív szereplőjévé válni a saját életünknek és annak a családi, baráti, munkahelyi közösségnek, amiben élünk.”

Szontágh Szabolcs azt is kiemelte, hogy a találkozó nem profitorientált, a pénzhiány nem lehet oka annak, hogy valaki ne jöjjön el. A találkozóra való jelentkezéskor támogatás igényelhető, a szervezők igyekeznek megtalálni a módját, hogy minden érdeklődő részt vehessen a Csillagponton. „Feladatunknak tekintjük, hogy mutassunk valamit a református közösségről azoknak, akik eljönnek a Csillagpontra – zárta gondolatait az ifjúsági tanácsos. – A cél, hogy megmutassuk: nem a világon kívül akarunk élni, hanem a világban – Krisztus megtartó erejével.”

Zene – örömmel

A sajtótájékoztatót követően a Margaret Island három tagja, Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint zenélt a Dürer-kert színpadán. „Reméljük, a Csillagponton még több pozitív üzenetet sugallhatunk a hallgatóságnak” – fogalmazott Lábas Viki. Az énekesnő úgy érzi, dalaik beszélnek helyettük és megtalálják azokat az embereket, akiket megcéloznak velük, ezért fontos számukra, hogy a református ifjúsági találkozón is zenélhetnek.

Mező Misi új formációja, a NAZA képviseletében vett részt az eseményen, de azt is hangsúlyozta, hogy a Magna Cum Laude énekese marad továbbra is. Mint mondta, a formáció másik alapító tagjával, a Heaven Street Sevenből ismert Szűcs Krisztiánnal sokat beszélgetnek Istenről, akivel kapcsolatban szeretnék megmutatni, hogy elérhető és megszólítható – még akkor is, ha sokan csak letűnt alakként gondolnak rá.

„Sokan a reformációról is azt gondolják, hogy az a múlt, pedig üzenete nagyon is mai. Nemcsak teológiai, hanem társadalmi hatása is komoly, mert ma is szükségünk van a megújulásra kapcsolatainkban, munkahelyünkön és környezetünkben” – hangsúlyozta Mező Misi.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Dimény András, Vargosz 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.