Egyre több, egyre jobb

2016. szeptember 06., kedd

A magyar felsőoktatásban egyedülálló módon növekszik és gazdaságilag is stabil lábakon áll a Károli Gáspár Református Egyetem – hangzott el az intézmény hétfői tanévnyitóján. A fasori református templomban tartott ünnepségen egyetemi polgárrá fogadták az elsőéves hallgatókat, valamint kitüntetéseket és díjakat adtak át.

Az egyetem tanévnyitója istentisztelettel kezdődött, amelyen Márkus Tamás András egyetemi lelkész hirdetett igét. A lelkipásztor úgy fogalmazott: „az egyházon belül az emberek képesek egységben élni. Bármennyire különbözőek is, eltérőek lehetnek a gondolataik, az életpályájuk, a céljaik, a karrierjük, de közös bennük, hogy kapcsolatban vannak az Atyával." Márkus Tamás András hangsúlyozta: a keresztyének ajándékba kapják az identitást, csak annyi a dolguk, hogy elfogadják. „Építhetünk karriert, kereshetünk pénzt, mégsem ez határozza meg a keresztyén identitást, mert az nem megérdemelt, hanem kegyelemből való" – tette hozzá.

A tanévnyitón a fenntartó Magyarországi Református Egyház nevében Huszár Pál, a zsinat világi elnöke köszöntötte az egyetem tanárait és hallgatóit. Balla Péter, az egyetem rektora köszönetét fejezte ki az egyház zsinata elnökségének és tanácsosának, valamint a Dunamelléki Református Egyházkerületnek a támogatásért. A rektor bejelentette, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság a maximálisan megadható időtartamra, azaz újabb öt évre, 2020. december 31-ig akkreditálta az egyetemet.

Örömtelinek nevezte, hogy ebben az esztendőben is magas a képzésüket megkezdő hallgatók létszáma, ugyanakkor komoly kihívást jelentő feladat, hogy belvárosi vagy tömegközlekedéssel jól megközelíthető, oktatási célra alkalmas épületet találjanak. „Hosszabb távon enyhíti majd gondjainkat egy gyönyörű, értékes épület, a Károlyi-Csekonics palota használatának lehetősége." Az épületet a kormány a Magyarországi Református Egyház tulajdonába adta, és hozzájárult ahhoz, hogy az ingyenesen tulajdonba adott kastélyt a Károli-egyetem oktatási célra hasznosítsa. A Bölcsészettudományi Kar Benda Kálmánról elnevezett szakkollégiuma a dunamelléki egyházkerület épületében kezdheti meg működését a következő tanévben.

Az adatokról szólva a rektor elmondta: a 2016/2017-es tanévre összesen 3028 hallgatót vettek fel, ami nagyjából 10 százalékkal több a tavalyi létszámnál. A Bölcsészettudományi Karra 1519, az Állam- és Jogtudományi Karra 976, a Tanítóképző Főiskolai Karra 533, míg a Hittudományi Karra 40 diák nyert felvételt. „A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is dolgozunk azon, hogy képzéseink kínálatát bővítsük" – tette hozzá. Az egyetem négy karának vezetését Sepsi Enikő, Zsengellér József, Szenczi Árpád és Törő Csaba látják el. Sepsi Enikő és Szenczi Árpád lejáró mandátumát újabb három évre megerősítette az egyetem szenátusa. Szenczi Árpád dékánt 60. születésnapja alkalmából külön köszöntötte a rektor.

Balla Péter szólt arról is, hogy a Károli-egyetem korábbi és jelenlegi hallgatói közül négyen indultak a riói olimpián: Szilágyi Áron és Decsi Tamás kardívó, valamint Szabó Gabriella kajakozó és Telegdy Ádám úszó. Közülük ketten, Szilágyi Áron és Szabó Gabriella olimpiai arannyal tértek haza a nyári ötkarikás játékokról. A rektor gratulált a kiváló sporteredményekhez, valamint az oktatóknak a tudományos teljesítményükhöz. „Közös eredményeinket az is mutatja, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem a HVG 2016-os diploma-különszáma szerint az országos egyetemi rangsorban oktatói kiválóság tekintetében a 11., hallgatói kiválóság tekintetében a 12. helyet foglalja el."

Az egyetem tanévnyitóján kitüntetéseket, díjakat és elismeréseket adtak át. Az egyetem legrangosabb kitüntetését, a Pro Universitate díjat Vargha András egyetemi tanárnak adományozta a szenátus, míg Berkesi Sándor karnagy az egyetem díszpolgára címet kapta. Károli Emlékérmet vehetett át a Magyar Művészeti Akadémia képviseletében Kucsera Tamás Gergely főtitkár, Ferencváros Önkormányzata nevében Bácskai János polgármester és Somodi Ildikó főiskolai docens. Professzor emeritus címet kapott Gergely András és professzor emerita címet Keserű Katalin. Az egyetem 24 hallgatója idén köztársasági ösztöndíjban részesül. Az ünnepség végén az elsőéves hallgatók fogadalmat tettek, majd az egyetem polgáraivá fogadták őket.

Szöveg: Fekete Zsuzsa / parokia.hu
Képek: reformatus.hu/ Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.