Böjti kiállás az üldözött keresztényekért

2012. március 09., péntek

A Németországi Protestáns Egyház (EKD) Tanácsának elnöke, Nikolaus Schneider arra szólította fel a híveket, hogy a vasárnapi istentiszteleteken imádkozzanak Yousef Nadrkhani, Iránban bebörtönzött lelkész szabadon bocsátásáért. A böjti időszak második vasárnapját, amely ebben az évben március negyedikére esett, 2010 óta az üldözött keresztényekért való könyörgésnek szenteli a német egyház, kifejezve, hogy elfogadhatatlannak tartják, ha valakit vallási hovatartozása miatt bebörtönöznek és halálra ítélnek. A vallásszabadság és a szabad vallásgyakorláshoz való jog írásban is rögzített emberi jog, amely vonatkozik az iráni vallási kisebbségek tagjaira is.

Schneider háláját fejezte ki, amiért a politikusok Németországban és világszerte Yousef Nadrkhani szabadon bocsátásáért fáradoznak. Többek között Hillary Clinton, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, Guido Westerwelle, német külügyminiszter, Hermann Gröhe, a németországi CDU főtitkára és Volker Kauder frakcióvezető, valamint a német parlament petíciós bizottsága, illetve a szövetségi kormány emberi jogi politikáért és humanitárius segítségnyújtásért felelős megbízottja, Markus Löning is síkra szálltak ezért a célért.

Az iráni lelkész sorsa Németországban sok keresztényt megdöbbentett. Schneider véleménye szerint „keresztény hittestvéreinknek a politikai támogatás és az emberi jogokért való harc mellett mindenekelőtt a szolidaritásra van szükségük, ahogy azt Istenhez való könyörgésünkben ki is fejezzük. Hiszen az ima a keresztények különleges szolgálata felebarátaik számára.”

Yousef Nadarkhanit 2009 szeptemberében börtönözték be és egy évvel később aposztázia (az iszlám megtagadása) miatt halálra ítélték. 2011-ben az ítéletet felfüggesztették és az esetet visszautalták az első fokra. Az új tárgyalás során Nadarkhani elutasította keresztény hitének megtagadását, ami miatt újra halálra ítélték.

Az EKD egyházi hivatala összeállított egy kiadványt is, amely példaképpen az észak-afrikai Maghreb régióban élő keresztény kisebbségek helyzetét foglalja össze.

A német egyházhoz hasonlóan a svájci Thurgau-ban is megemlékeztek az üldözést szenvedő keresztények helyzetéről. A református kantonális egyháztanács először hirdette meg emléknapját, amellyel a figyelemfelkeltést célozzák meg. Az üldözött keresztények napjára a böjti időszakban került sor.

Egy évvel ezelőtt az egyházi tanács már szervezett egy központi könyörgést Weinfeldenben a vallási kisebbségekért felelős pakisztáni miniszterre, Shahbaz Bhatti-ra emlékezve, akit radikális iszlamisták azért gyilkoltak meg, mert kiállt az emberi jogok és minden vallási kisebbség védelme mellett. Az emléknap fő célja, hogy szélesebb körben tudatosítsa az emberekben, hogy elsősorban vallási kisebbségek tagjai szenvednek az üldöztetéstől és elnyomástól, és hogy számos keresztény számára például Indiában, Indonéziában, Pakisztánban és Irakban megakadályozzák, hogy éljenek szabad vallásgyakorlásukhoz való jogukkal. Az egyházi tanács tehát arra kéri a híveket, hogy keresztényi szolidaritásukat szóval, tettekkel és az üldözött keresztényekért való könyörgéssel nyilvánítsák ki, amellett, hogy a más valláshoz tartozók vallásszabadságát tiszteletben tartják.

Svájcban is készült egy kiadvány, amely információkat, imákat és egy liturgiát is tartalmaz, amellyel a 2012. évi böjti időszakban a turabdeni (Törökország) szír ortodox keresztények helyzetéről emlékeznek meg.

Külügyi Iroda

Forrás: protestantnews.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.