Az EU-val foglalkozik a Confessio legújabb száma

2011. január 11., kedd

A magyar soros uniós elnökségi félév a fő témája az MRE folyóirata legújabb számának. Interjút olvashatnak többek között Rüdiger Noll német evangélikus lelkipásztorral, a Brüszelben székelő Egyház és Társadalom Bizottság elnökével, Hámori Ádámmal, a Zsinati Hivatal EU-referensével és Póczik Szilveszter történész-kriminológussal.

A magyar soros uniós elnökségi félév adja az MRE folyóirata, a Confessio legújabb számának fő témáját. Interjút olvashatnak többek között Rüdiger Noll német evangélikus lelkipásztorral, a Brüszelben székelő Egyház és Társadalom Bizottság elnökével, Hámori Ádámmal, a Zsinati Hivatal EU-referensével, valamint Póczik Szilveszter történész-kriminológussal.

"A kérdés, hogy a keresztyénség miként járulhat hozzá az adott kor szellemi orientációjához, nem újkeletű. Különösen a protestáns egyházakat foglalkoztatta ez a probléma történetük kezdete óta. Történetükre jellemző, hogy mindenkor igyekeztek a politikai, gazdasági és társadalmi kihívások feldolgozásában konstruktív módon részt venni. Nem mást, mint a hiteles bizonyságtétel esélyeit és lehetőségeit keresik mind nemzeti, mind pedig európai szinten" - áll a Magyarországi Református Egyház folyóirata, a Confessio legújabb számának bevezetőjében.

A negyedévente megjelenő lap - a mostani a negyedik 2010-es szám - december 20-án került ki a nyomdából és az "Európai unalom? - Az unióról" címet viseli. A lap a január elsején kezdődött féléves magyar uniós soros elnökség kapcsán próbálja minél alaposabban bemutatni az EU-val kapcsolatos dilemmákat, kérdéseket, elsősorban keresztyén és a protestáns szemszögből. Az MRE ugyanis komoly súllyal, nagy felelősséggel tekint a következő félévre és hangysúlyos egyházi megjelenést tervez a magyar elnökség kapcsán. Ahogyan a szerkesztői bevezető fogalmaz: "A II. Világháború után Európa elveszítette egykori politikai, kulturális és hitbeli központi helyét a világban. Karl Barth svájci teológus szerint a kialakult társadalmi helyzetben, a keresztyén tradíció folyamatossága megkérdőjelezésének idején az egyház legfontosabb feladata az Istenről való beszéd világos és egyértelmű formában való közvetítése. Ezt a megállapítását 1946-ban tette. Rüdiger Noll 2003-ban így fogalmazott: az egyházak feladata "lelket adni Európának", azáltal, hogy szavakban és tettekben megnyilvánuló értékközvetítő szerepet játszanak."

A lapban interjú olvasható az EU-elnökség és az egyházak közötti kapcsolódási pontokról Hámori Ádámmal, a Zsinati Hivatal uniós referensével. Tapasztalatairól vall Lukácsi Tamás, aki reformátusként az egyetlen magyar jogász az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságában. Hörcsik Richárd teológiai tanár, lelkipásztor, parlamenti képviselő a magyar EU-tagság első öt évéről von mérleget. Gordos Árpád István közgazdász, EU-szakértő "Az Európai Unió önazonossága - az európai értékek" címmel elemzi az uniós együttműködés alapjait adó közös értékhalmazt. Póczik Szilveszter történész-kriminológus a cigányság európai történelméről, a velük kapcsolatos problémák európai kezeléséről beszél a vele készített interjúban. Az egyházak és az Európai Unió kapcsolatát elemzi írásában Karasszon István és ezt a területet érinti a Rüdiger Noll német evangélikus lelkipásztorral, az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) Egyház és Társadalom Bizottsága (CSC) elnökével készített beszélgetés is.

A Confessio számonkénti ára 1300 forint, kiadja és terjeszti a Kálvin Kiadó.

Református.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.