Az „elpazarló” életmód helyreállítása

2011. október 03., hétfő

Bóna Zoltán református lelkész, a Magyarországi Ökumenikus Egyházak Tanácsának főtitkára, október másodikán, a Debreceni Református Nagytemplomban tartott ökumenikus istentiszteleten igehirdetésében arról szólt, hogy az ember nem lehet a teremtés kárára, az embernek tudnia kell, hogy ő is egy, Isten teremtményei közül.

„Sokan azonban nincsenek vagy nem akarnak ezzel tisztában lenni pedig a kár, amit okoznak meglátszik rajtuk, a társadalmon és a természeten is”. Ez így nem mehet tovább, elfogy az energia, elszennyeződik és élhetetlenné válik a világunk. Az élet fenntarthatósága pedig semmivé lesz – hívta fel a figyelmet a főtitkár. Szerinte ezek, a sürgősen megoldásra váró gondok hívták éltre a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa teremtésvédelem és fenntarthatóságot középpontba helyező egy éves rendezvénysorozatát.

A 2011-ben megrendezett programokra a Tanács európai és hazai forrásból nyert támogatást. Az Ökumenikus Tanács célja, hogy felhívja a figyelmet egy minden szempontból tudatosabb gondolkodásra és gazdálkodásra. „Mert ha feléljük amink van, ha nem hasznosítjuk a hulladékot, ha nem vigyázunk a környezetünkre, nem marad semmink, az ember egyszerűen elpusztítja a saját életterét, a világot. Éppen ezért meg kell találni, hogyan lehet a felesleget hasznosítani, mert ami nekünk értéktelen, az másnak kincset ér. Mert a felesleg azt jelenti, hogy éppen most nincs rá szükségünk, ezért kell összegyűjteni és hasznosítani. Mi pedig ezzel kapunk esélyt a túlélésre, a fenntarthatóságra, az élővilág egyensúlyának visszaállítására” – fogalmazott. Bóna Zoltán hozzátette, október a Reformáció Hónapja. A reformáció pedig maga az újjászületés, az újragondolás. Vagyis éppen itt az ideje, hogy változtassanak az emberek a természetet „elpazarló” életmódjukon.

A Nagytemplomi Ökumenikus Istentiszteleten Béres Tamás evangélikus lelkész, egyetemi tanár a ”Tradicionális értékek a fenntarthatóságért” címmel tartott előadást. Béres Tamás elmondta, a fenntartható társadalom kifejezése egyházi közegben hangzott el először. A gyülekezetek sokat tehetnek a fenntartható közösségért, hiszen minden egyes tagjának szükség van a részvételére és hitére.

A vasárnapi úrvacsorás ökumenikus istentiszteleten több százan vettek részt a debreceni nagytemplomban. Az istentiszteleten a baptista gyülekezet vegyeskara és egyesített kórus is énekelt.

Forrás: ttre.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.