Anglia: tilos a klinikán keresztet nyakban viselni

2010. április 14., szerda

altAz egyik angol klinikán dolgozó nővérnek megtiltották, hogy nyakában keresztet viseljen. Ezt a munkaügyi bíróság is jóváhagyta, viszont sok keresztyén diszkriminatívnak tartja. A katolikus érsek szerint ez egyenesen „fafejű bürokratikus ostobaság”.

Shirley Chaplin nem volt hajlandó keresztjét levenni nyakából, jóllehet munkaadója, az egyik királyi kórház ezt várta el tőle. Az 54 éves ápolónő a BBC-nek elmondta: a kereszt-tilalom gátolja őt abban, hogy keresztyén hitének ilyen formában is kifejezést adjon. A munkaügyi bíróság azt hangsúlyozta legutóbbi nyilatkozatában a Times-ban, hogy más hiten lévő klinikai alkalmazottaknál is hasonlóan járnak el. A szikheknek karkötőjüket kell levetni, a muszlimoknak a fejkendőt, vagy szorosan a fejükre kell igazítaniuk. Az ápolónő főnöke, Jane Viner elégedett az ítélettel. Egyházi részről viszont másként látják a dolgot. A Daily Telegraphban a korábbi canterbury érsek, George Carey ezt mondta: „Sok keresztyén számára a kereszt viselése hitüknek látható, néma kifejezése. Meglopottnak érzik magukat, ha ezt nem tehetik. Ha a munkaadó azt kéri alkalmazottjától, hogy vegye le a keresztet nyakából, vagy rejtse el, ez azt jelenti, hogy azt várják: a hitet is rejtse el.” A mostani katolikus érsek, Rowan Douglas Williams szerint a ruhaszabályozás „fafejű bürokratikus ostobaság”. A Christian Today a vezető brit keresztyén rádióban felmérést készített, amiből kiderül: a hallgatók 81 %-a szerint a keresztyéneknek is meg van a  joguk, hogy munkahelyükön is viseljék a keresztet nyakukban. Már korábban volt ilyen eset Britanniában, amikor a nemzeti légitársaság, a British Airways munkatársának, Nadia Eweidanak is megtiltották a kereszt viselését a repülőtéren, amit később visszavontak. Shirley Chaplin az eset kapcsán kijelentette: „Küzdök, igenis küzdök a keresztyének jogaiért annak érdekében, hogy a mai Nagy-Britanniában is szabadon kifejezhessék hitüket – minden más azt jelentené, hogy megtagadnám keresztyén kötelességemet.” (pro-medienmagazin.de – 2010-04-13 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.