A XXI. század adóssága, az egészséges nemzet - egyház és egészségügy kórházmissziós tanácskozás Miskolcon

2009. szeptember 28., hétfő

Egyház és egészségügy címmel kórházmissziós konferenciát rendeztek Miskolcon, a Tiszáninnei Református Egyházkerület székházában.

Imádságainkban hordozzuk a magyar egészségügyet, az ott folyó munkát; a betegekért és az értük fáradozókért is imádkozunk. Erről Szűcs Endre, az egyházkerület főjegyzője beszélt köszöntőjében.
„Én nem mondom soha többet, hogy az egészségügy bajban van, én csak azt mondom, hogy önök, én, meg az unokáink is bajban vannak” - mondta dr. Tóth László. A B.-A.-Z. Megyei Kórház igazgatója kiemelte: a kórházlelkészek rendkívül fontos szerepet töltenek be a kórház életében, különösen az onkológiai osztályokon. Több pszichológust és pszichiátert is kiváltanak áldozatos munkájukkal, amelyben nemcsak a haldoklóknak tudnak segítni. Utalt rá, hogy az együttmunkálkodással a bajokon is lehet segíteni.
A XXI. század adóssága, az egészséges nemzet, ezzel a címmel tartott előadást dr. Nagy Kálmán, a B.-A.-Z. Megyei Kórház osztályvezető főorvosa. Mint elmondta, az egészségügy nem akkor jó, ha állandón a középpontban van, hanem akkor jó, ha észre sem veszik. Bevezetőjében hozzátette, egy állandóan a politikai küzdőtéren lévő ágazatban nincsen belső béke. A szakpolitika és a közgazdaságtan annyira beleszólt az egészségügy helyzetébe, hogy fékezi, és tulajdonképpen növeli annak költségeit. Nagy Kálmán hangsúlyozta: el kell végezni a munkát, meg kell gyógyítani a betegeket. A megelőzésről, az egészségmegóvásról szólva hangsúlyozta, nem mindegy, hogy egy ország egyénben, vagy családban gondolkozik. Nyugat-európai példákat említett, ahol az egész család együtt vehet részt a szűréseken. Ezek hatékonyabbak, mint a hazai szűrőrendszerek. A lelki egészségmegőrzésről szólva elmondta, hogy aki bekapcsolódik egy egyházi közösség életébe, az nagyon nagy támogatást élvez lelki értelemben is. Véleménye szerint a történelmi egyházak képviselőit jobban be kellene vonni a gyógyító és egészségmegőrző feladatok mellett az egészségügy rendszerét érintő felső irányításba is.
Szükség lenne arra, hogy a kórházak etikai bizottságában minden esetben képviseltesse magát egy egyházi képviselő is. Erről már Gecse Attila,
egyházkerületi kórházmissziós referens beszélt. Amit az egyház adhat az egészségügynek- ez volt a címe előadásának. Hangsúlyozta: egy vallásos ember ugyanis másként lát sok problémát, mint egy orvos, egy jogász, vagy bármilyen más szakember. A kórházlelkészek munkájáról szólva elmondta: nagyon fontos, hogy valaki odaüljön és beszélgessen a beteggel. Az egyház segíthet enyhíteni a feszültségeket, kezelni a konfliktusok sokaságát. Kitért arra is, hogy a vallás és az egyház segíthet abban is, hogy emberek maradjunk az embertelenségek közepette és hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy mivé is teremtettünk.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.