Visszaszolgáltatott egyházi iskolák térképe

2012. szeptember 20., csütörtök

Romániában több száz olyan egyházaknak visszaszolgáltatott ingatlan van, köztük számos iskola, óvoda, amit a visszaállamosítás veszélye fenyegethet. A sok száz oktatási intézményből kereken százat mutat be interaktív térkép segítségével Erdély minden tájáról, a Mikó üggyel foglakozó portál.

„Felhívjuk a figyelmet, hogy a döntés veszélyes precedenst teremt, oda vezethet, hogy leáll a restitúció, több ezer államosított egyházi ingatlan nem kerül vissza jogos tulajdonosához, és a már visszaszolgáltatott épületek is veszélybe kerülnek" – olvasta fel szeptember elsején, az Igazság Napjának kiáltványát Sepsiszentgyörgyön Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese.

Az Igazság Napja elnevezést az a demonstráció kapta, amellyel az ellen a bírósági döntés ellen tiltakoztak, amely a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Református Kollégiumot ismét állami kézbe adná, valamint az ingatlan tíz évvel ezelőtti visszaszolgáltatását végrehajtó bizottság tagjait börtönbüntetéssel sújtják.

Az, hogy a „Mikó-ügy" ténylegesen precedenst teremthet, arról azóta több hír is napvilágot látott. Bíróságon támadja meg a Bihar Megyei Tanács azt a döntést, amelynek alapján Nagyvárad egykori pénzügyi palotája a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség tulajdonába került, Marosvásárhelyen pedig Dorin Florea polgármester vásárolná vissza a városnak a magyar egyházaknak visszaszolgáltatott iskolaépületeket.

A száz veszélyeztetett ingatlant feltüntető, fotókat, címeket tartalmazó, interaktív térképet az alábbi linken lehet elérni: http://www.13020.ro/100-iskola-amelyet-elvehetnek

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.