Ülésezett a Missziói Bizottság

2011. február 15., kedd

A Csillagpont Református Ifjúsági találkozó előkészületeiről, a Cigánymisszió munkájáról, és a presbiterválasztás megújításának lehetőségéről is szó volt a Missziói Bizottság idei első ülésén.

Február 14-én és 15-én a Schweitzer Szeretetotthonban tartott idei első ülését a Missziói Bizottság, ahol a megjelentek beszámolót hallhattak többek között a Csillagpont Református Ifjúsági találkozó előkészületeiről, a Cigánymisszió munkájáról, és részletesen foglalkoztak a presbiterválasztás megújításának lehetőségével.

A Missziói Bizottság hétfői ülésnapján Siba Balázs az MRE Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője és Szontágh Szabolcs referens beszámolót tartottak a július 19-23. között, Tata városában megrendezésre kerülő Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó szervezésével kapcsolatban. Siba Balázs elmondta, hogy az idei Csillagpontnak a Tatai Edzőtábor ad otthont. „Fontos célkitűzésünk volt, hogy már 2010-ben minél több fórumon hírt adjunk a Találkozóról, ezért december elején 1400 címre, elsősorban református gyülekezeteknek és iskoláknak postáztunk egy tájékoztatót a találkozóról, valamint a Csillagpont plakátját. Emellett beindult egy ideiglenes honlap is, a csillag.reformatus.hu, amin keresztül már most hozzáférhetőek a Találkozóval kapcsolatos legfontosabb információk.” A 2011. évi Csillagpont egyik kiemelt célja, hogy erősítse a Kárpát-medencei szintű ifjúsági kapcsolatokat.  A május 22-ei, Református Egység Napjához kapcsolódva, május 6-án és 7-én egy Kárpát-medencei szintű ifjúsági vezető találkozót szerveznek Debrecenben, ahol a gyülekezetek ifjúsági csoportjai testvér ifjúsági csoportot találhatnak maguknak. A program folytatása a Csillagponton fog megvalósulni, egy Kárpát-medencei szintű testvér ifi találkozó keretében. A Missziói Bizottság és a Zsinati Ifjúsági Iroda munkatársai arról is beszéltek, hogyan lehetne az ifjúsággal erőteljesebben éreztetni, hogy felelőse, birtokosa az egyház jövőjének.

Landauer Attila a Zsinati Hivatal cigánymissziós referense 2010 augusztusa óta tartó ismerkedő- felmérő munkájáról számolt be a Bizottságnak. Jelenleg a Cigánymissziós Tanács átszervezés alatt áll, de ettől függetlenül zajlik a munka, és keresik a lehetőségeket, hogy mit lehetne tenni annak érdekében, hogy a cigányokkal kapcsolatos református kezdeményezések jól, és összehangoltan működjenek. Landauer Attila szerint sokkal több a jó példa, a jó kezdeményezés, mint amennyire az látszik. Kiemelte, hogy például Észak-. Magyarországon több olyan lelkipásztor tevékenykedik, akik cigány származású hittanos gyermekeiket rendszeresen viszik hittanversenyekre. A referens továbbá azt is kiemelte, hogy szeretné elérni, hogy az egyházkerületek cigányügyi referensei a jövőben még hatékonyabban együttműködjenek.

A Bizottság meghallgatta Magyarné Balogh Erzsébetet, az RMK lelkész-igazgatóját, aki beszámolt a 2011-es év terveiről és költségvetéséről, az egyes missziói ágak fejlődéséről, új munkatársak és önkéntesek szolgálatáról, pályázatokról, melyek a missziókat segítik.

A Bizottság kétnapos ülésének kiemelt fontosságú témája volt olyan kiegészítő anyagok létrehozása, amelyek a 2011-es presbiterválasztás lelki felkészülését segítik, hogy az ne csak egy jogi procedúra legyen. Ennek érdekében áttekintették a testvéregyházak gyakorlatát, megismerték a Presbiteri Szövetség által összeállított ajánlást. A Bizottság célja az, hogy a presbiterválasztás évében a gyülekezetek saját helyzetüket felmérve, jövőjüket átgondolva tudjanak felkészülni a jelölésekre. A Bizottság által előkészített kérdőívek, átgondolásra alkalmas segédanyagok hamarosan letölthetőek lesznek a reformatus.hu honlapról.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió