Amire az egyháznak szüksége van

2019. november 21., csütörtök

Utolsó szakaszába lépett az új református gyülekezeti énekeskönyv előkészítési folyamata: a Zsinat őszi ülésszakán elfogadták a gyűjtemény előterjesztett változatát, így az hamarosan nyomdába kerülhet.

Hosszú és alapos előkészítő munka ért véget azzal, hogy Fekete Károly tiszántúli püspök november 20-án, szerdán Balatonszárszón szimbolikusan letette a Zsinat asztalára az új református gyülekezeti énekeskönyv tervezetének egy példányát. A Generális Konvent Liturgiai és Himnológiai Bizottságának elnöke megköszönte az ebben részt vevő szakemberek szolgálatát, értékelve igyekezetüket, hogy amíg nem csatlakozunk a mennyei kórushoz, egyháztagjaink addig is minőségi énekekkel dicsérhessék Istent.

„Egy egyházi énekeskönyvnek két szempontot kell figyelembe vennie: tartsa meg hagyományát, azokat az énekeket, lehetőségeket, amelyben az egyház él, és vezessen tovább: gyarapítsa mind lelkileg, mind zeneileg az adott egyház életét. Miközben hetven év után létrehoztuk az új énekeskönyvet, mindvégig az lebegett előttem, hogy olyat kellene alkotni, amire az egyháznak szüksége van – csak esetleg nem tudja, hogy mire van szüksége” – fogalmazott Bódiss Tamás zsinati egyházzenei előadó.

Régóta folyik a munka

Míg a nemzetközi gyakorlatban általában 30-40 évente újítják meg a gyülekezeti énekeskönyveket, a magyarországi reformátusok 1948-tól használják ugyanazt. 2009-ben kezdődött az előkészítő munka, amit 2016 májusától a Liturgiai és Himnológiai Bizottság fog össze. Még abban az évben megjelentettek egy harminc éneket tartalmazó példatárat Lélekkel és értelemmel címmel, amely elsősorban a megismerést, a kipróbálást és a tapasztalatok megvitatását szolgálta. Ennek a munkának a folytatása volt a 2017-es őszi zsinati ülésszakon bemutatott, 92 éneket tartalmazó énekfüzet, amely beépül az új református énekeskönyvbe is.

Az énekeskönyvünk megújításán fáradozó Liturgiai és Himnológiai Bizottság titkára elmondta, az új összeállításban – az előzőben szereplő 362-vel szemben – 485 dicséret lesz. A könyv összesen 174 új éneket tartalmaz, ugyanakkor megőrzi a jelenleg használatos énekeskönyv lényeges részét. A 150 genfi zsoltárral együtt így összesen 635 ének juthat el a gyülekezetekhez.

Az új énekeskönyvbe átemelt régi énekek között akadnak, amelyeken szintén változtattak valamelyest, így azok szebbek, könnyebben énekelhetők lettek. A kiadványt gondozó bizottság másfél éve előkészítő füzetekkel teszteli a munkát: a tízezer példányban megjelent gyűjteményben kilencvenkét ének található, és országosan száz gyülekezetben használják rendszeresen.

A Zsinat november 20-i ülésén elfogadta az új énekeskönyv előterjesztett változatát, és megbízta a Kálvin Kiadót, hogy ennek alapján készítse elő a nyomdába adható változatot. A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ezzel egyidejűleg előkészíti a válogatás digitális verzióját. Az ülésen felmerült a gyülekezeti kántorok szolgálatát segítő korálkönyv és az ifjúsági munkában használatos akkordos változat készítése is.

Református énekek

Jelenlegi, 512 zsoltárt és dicséretet tartalmazó énekeskönyvünk 312 dallama közül 286 már megjelent a Református énekek CD-sorozatban. Böszörményi Gergely tizennyolc éve szervez koncertistentiszteleteket, hogy refomátus énekeink többszáz fős kórus előadásában szólaljanak meg és a felvételek hasznos segédanyagul szolgáljanak gyülekezetek iskolák, kórusvezetők számára. Már tavaly és idén is válogattak a készülő új énekeskönyvből. Így lesz ez 2020 pünkösdjén is, a következő Református Zenei Fesztiválon és a július 4-i koncertistentiszteleten. 

Kocsis Julianna, Feke György

Fotó: Kalocsai Richárd, Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.