Merünk nagyobbat álmodni?

2018. augusztus 19., vasárnap

„Azért jöttem, hogy kikapcsolódjak és feltöltődjek lelkileg – de többet kaptam, mint amire számítottam" – a felvidéki ÉlesztŐ ifjúsági találkozó pénteki napján arról kérdeztük a résztvevőket, mit tanultak az elmúlt napokban.

Kilépni a keretek közül

„Két éve is voltam már ÉlesztŐ-n és azóta több FIRESZ alkalmon is, de mindenképp szerettem volna eljönni, mert ide az egész országból érkeznek és sokakkal csak itt találkozhatok" – foglalta össze Csicsó Ildikó. A lány hálás, hogy ezalkalommal is sok új embert ismerhetett meg, nem csalódott a találkozóban, a legjobban a dicsőítés és az evangélium ragadták meg. „Az elmúlt napok legfontosabb üzenete az volt számomra, hogy merjünk nagyot álmodni Istennel, merjünk kilépni a komfortzónánkból és hirdetni igéjét – mondta Ildikó. – Szép, hogy így együtt vagyunk, de az a feladatunk, hogy elinduljunk és rajtunk keresztül mások is megismerjék Istent."

Táncold el!

„Eddig egyszer voltam ÉlesztŐ-n, de akkor csak benéztem. Most viszont azért jöttem, hogy kikapcsolódjak és feltöltődjek lelkileg – de többet kaptam, mint amire számítottam" – válaszolt Süll Vilmos, aki az idei találkozón a táncos dicsőítést vezeti. Mint mondta, sokat tanult a programon, jó érzés volt számára látni, ahogy a tánccal a résztvevők érzéseket fejeznek ki. „A lassabb táncokkal a hálánkat mondhatjuk el, a körtánc pedig magát a közösséget szimbolizálja" – magyarázta, de azt is hozzátette, egyik alkalommal olyan lépést mutatott, ami végül nem működött a zene ritmusára. „Mindenkinek improvizálnia kellett, mikor elindult a zene, de figyeltek rám és azt láttam, hogy megvan bennük a hit a folytatásra. Ez sokat jelentett" – idézte fel Vilmos.

Jó alap

Hornyák Enikő számára ez a második ÉlesztŐ, amin részt vesz, önkéntesként érkezett, a BeülŐ elnevezésű kávézóban segít. A találkozó alatt a legjobban Süll Tamás párkapcsolati szemináriuma, az I-LOVE-YOU érdekelte. „Három nap alatt végignéztük, milyen alapon választunk párt, milyen nehézségek gátolják az elköteleződést és mi következik az után, ha ezt az utat választjuk" – fogalmazott Enikő. Mint mondta, meghatározó volt számára, hogy egy párkapcsolat alakulásánál mennyire fontosak a közös célok, mert ezek hiányában valamelyik félnek alkalmazkodnia kell és hosszú távon ez elválaszthatja a feleket. „Jól éreztem magam, jó egyedülállóként azon gondolkozni, mi szerint válaszok párt – tette hozzá. – Nagyon jó alapot adott az alkalom és tetszettek a játékok, amik emlékeztettek, hogy férfi és nő mennyire másképp gondolkozik – ezt mindig figyelembe kell vennünk."

Így folytatódik

Jónás István úgy érzi, jelenleg nem olyan erős hitében, mint amennyire szeretne, de tudja, hogy okkal érkezett az ÉlesztŐre – első alkalommal. „Ha nem gondolnánk mind azt, hogy itt az igazságról hallunk, nem lenne keresnivalóm ezen a találkozón. De számomra bizonyosság, hogy ebben a közösségben otthon lehetek és mind ugyanarra tekintünk" – hangsúlyozta a Budapestről érkezett fiatalember. István azt is elmondta, az egyik délelőtti ének közben, a kislányát a kezében tartva könnyekig meghatódott, mert eszébe jutott, hogy gyermeke egy évvel ezelőtti keresztelőjén megfogadták: hitben nevelik föl. „Eltöltött a hála, hogy láthatom, ez Anna életében az az alkalom amikor erre az útra léphet: rajta is van ÉlesztŐs karszalag, azokkal a gyerekekkel nő majd fel, akikkel itt találkozott. Látom, hogy amit a keresztelőn megígértünk, azt most lélekben, fizikailag és szellemileg is megvalósítjuk" – vallja István.

Az ÉlesztőrŐl szóló további cikkek:

Isten színre lép

Istentől elhajolva

Isten visszavár

Mi vagyunk Isten jelenléte a világban

Farkas Zsuzsanna, fotó: Szarvas László / reformata.sk

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.