Bocskai szellemében zenélni

2018. augusztus 04., szombat

Berkesi Sándor Kossuth-díjas karnagynak nyújtotta át idén a Bocskai István-díjat a fejedelem nevét viselő társaság. Az ünnepséget július 22-én tartották az államférfi alapította Nagyszalonta református templomában.

A 2010-ben a koronás fejedelem kultuszának ápolása, a hazaszeretet, a szülőföldhöz ragaszkodás erősítése céljából létrehozott Bocskai István Társaság azokat tünteti ki, akik a legtöbbet tesznek a nemzet önbecsülésének megerősítéséért, felemelkedéséért; a díjátadást mindig a Partium valamelyik településén rendezik.

A magyarországi szervezet idén Berkesi Sándor budapesti karnagynak, a magyar református egyházzene meghatározó képviselőjének ítélte oda a Bocskai-díjat. A 74 éves kitüntetett – aki hosszú ideje részt vesz a nagyváradi és székelyudvarhelyi kántorképzésben is – megtiszteltetésnek nevezte az elismerést, amely vallomása szerint arra sarkallja, hogy munkálkodását Bocskai szellemében folytassa.

„Amíg lehet, megyek és énekelek"

Berkesi Sándor 1944-ben szü­le­tett Budapesten. Közép­isko­lai ének­tanárként és karve­ze­tő­­ként 1967-ben végzett a Zene­aka­dé­mi­án, és Gárdonyi Zoltán aján­lá­sára még abban az évben a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának pedagógusa, a tiszántúli kántorképzők szervezője és a Kántus vezető karnagya lett, utóbbi munkájának köszönhetően országos és nemzetközi hírnévre tett szert.

Több kórust alapított, számos felsőoktatási intézményben tanított és a Kárpát-medence több pontján is bekapcsolódott a református kántorképzésbe. Megannyi díj ki­tün­tetettje, legutóbb azután készítettünk vele interjút, hogy Kossuth-díjat vehetett át.

kronika.ro – reformatus.hu
Fotó: Rostás Szabolcs, Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.