CEC-delegáció járt a Közel-Keleten

2018. április 18., szerda

Az Európai Egyházak Konferenciájának magasrangú küldöttsége kereste fel a Közel-Keleti Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MECC) központját Bejrútban április 11 és 13. között.

A libanoni látogatással az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) elsősorban azt akarta kifejezésre juttatni, hogy az európai egyházak felismerték a közel-keleti egyházakkal való kapcsolatok elmélyítésének és a kölcsönös tapasztalatcsere sürgető szükségét. A látogatásra olyan időszakban került sor, amikor újból kiéleződnek a nemzetközi feszültségek a szíriai konfliktus, a térséget sújtó folytatólagos háborúk és ez ebből fakadó menekülthelyzet kapcsán.

A CEC küldöttség tagja volt Christopher Hill elnök, Karin Burtand és Emmanuel francia metropolita alelnökök, valamint Heikki Huttunen főtitkár. A delegációt a Közel-Keleti Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MECC) ügyvezető főtitkára, Souraya Bechealany fogadta, aki beszámolt a térséget érintő legfrissebb fejleményekről. „Európa és Közel-Kelet sorsa történelmi idők óta összefonódik egymással. Minthogy a térség az európai kultúra és egyben a monoteista vallások bölcsője, újra fel kell fedeznünk a kulturális, hitbeli, és hagyományainkat érintő kapcsolatainkat" – nyilatkozta Heikki Huttunen.

Jelzésértékű, hogy a CEC május végén kezdődő újvidéki nagygyűlésének egyik kiemelt előadója a szíriai ortodox egyház feje, II. Efrém pátriárka lesz. A főelőadó személyével a CEC azt szeretné kifejezni, hogy kiemelt figyelmet szentel a közel-keleti térségnek, ami az elkövetkező évek munkájának is fontos része lesz.

A bejrúti látogatás során a CEC vezetői meghallgatták a térség egyházvezetőinek aggodalommal teli beszámolóit: számos közösség súlyos konfliktusok közepette él és azzal szembesül, hogy tagjai elhagyják hazájukat, hogy Európába, vagy a globális Észak más térségeibe menekülnek.

X. János antiochiai görög pátriárka a St. Elias Shwayya kolostorban fogadta a küldöttséget, a Libanon-hegységben, ahova Damaszkuszból érkezett a pátriárka a találkozó kedvéért. A CEC vezetői Habib Badr bejrúti református lelkésszel is egyeztettek a kisebbségi helyzetben élő egyházak kihívásairól.

Bejrúti Dániel, szír ortodox érsek rezidenciáján fogadta az európai egyházvezetőket, hogy közös ügyeikről eszmét cseréljenek. I. Arám, az örmény apostoli egyház katholikosza is fogadta a küldöttséget, és a két régió egyházai közötti eszmecsere és együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

Végül a Keresztény-Muszlim Párbeszédért Bizottság tagjai mutatták be sokrétű vallásközi munkájukat a CEC vezetőinek, kiemelve, hogy a helyi vallási közösségek nyitottak a másikkal való együttműködésre.

Visszaúton Európába, a CEC vezetői Isztambulban I. Bartholomaiosz pátriárkával találkoztak, akivel az újvidéki nagygyűlésről egyeztettek, ahol a pátriárka is felszólal. Az egyházvezető hangsúlyozta az ökumenikus patriarchátus nyitottságát és elkötelezettségét az ökumenikus mozgalom, és különösen is a CEC mellett, ahogy a más vallásokkal és a jóakaratú partnerekkel való párbeszédre való készségét is megerősítette. Húsvét után Bartholomaiosz a nyitottság jeleként fogadta Ukrajna, Macedónia és Bosznia-Hercegovina elnökeit.

A CEC időközben szolidaritásáról biztosította a szíriai ortodox egyházakat, akiknek két aleppói püspöke öt évvel ezelőtt emberrablás áldozatai lettek. Hollétükről a mai napig nincs információ. Yohanna Ibrahim szír ortodox metropolitát és Boulos Yaziti görög ortodox metropolitát 2013. április 22-én rabolták el. A püspökök éppen a már korábban túszul ejtett társaik, Michel Kayyal örmény katolikus és Maher Mahfouz görög ortodox pap szabadon engedéséről tárgyaltak volna, amikor a támadásra sor került. „A CEC megerősíti szolidaritását az érintett egyházakkal, akik immár öt éve szenvednek a bizonytalanságtól. Az európai egyházakat arra kérjük, hogy imádkozzanak a püspökökért, és járjanak közben szabadon engedésük érdekében" – nyilatkozta Heikki Huttunen, a szervezet főtitkára. „A CEC imádságra és cselekvésre hívja tagegyházait az emberrablás áldozataiért és mindazokért, akiket önkényesen bebörtönöztek, illetve hitük, etnikai vagy politikai meggyőződésük miatt üldöztetést szenvedtek az elmúlt években Szíriában" – tette hozzá Huttunen. „Bár nem lehet tudni, hogy az elrabolt püspökök egyáltalán életben vannak-e még, vagy vértanúként vesztették életüket, a helyi egyházak nem adták fel a reményt és szüntelenül imádkoznak értük. Erre hívják az európai egyházakat is" – olvasható a CEC nyilatkozatában.

Külügyi Iroda

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió