Kinőtte magát

2018. március 09., péntek

Letették a Dizseri Tamás egykori igazgató-főorvosról elnevezett új épületszárny alapkövét a Bethesda Gyermekkórház udvarán március 9-én. A milliárdos fejlesztésnek köszönhetően megnyílhat a régóta tervezett szülészeti osztály, jelentősen átalakul a gyermeksürgősségi és gyermekpszichiátriai ellátás, valamint egy MRI készülékkel is gazdagodik a 152 éves egyházi intézmény.

Ma még csak kavicsos udvar a Bethesda Gyermekkórház régebbi, Hungária körútra néző épületszárnya és a néhány éve kialakított Anyák háza közötti terület, de hamarosan 8 szintes komplexum takarja majd el a kilátást a szomszédos Schweitzer Albert Református Szeretetotthon felé. A még idén elkezdődő építkezésnek köszönhetően a jelenleg L alakú főépület U formájúra bővül, szintenként további 1200 négyzetméternyi helyet adva a gyógyításnak.

Álmodják és cselekszik az evangéliumot

„Lélegzetelállító pillanat ez az alapkőletétel – mondja Velkey György, a kórház igazgató-főorvosa. – A felgyülemlett alkotó energia formába öntődni vágyik, de még nem merevedett kővé.” Mint azt megtudjuk tőle, az 1992-es újraindulás óta a református kórház hagyományos osztályai (mint a gyermeksebészet vagy a –rehabilitáció) egyre több beteg gyereket fogadnak. Emellett a felmerülő igények új, sok esetben speciális ellátási formák létrehozására ösztönözték az intézmény dolgozóit (országos égési központ, ADHD ambulancia, vagy éppen a tervezett szülészeti-nőgyógyászati osztály). „Nemcsak tisztelem és becsülöm, de nagyon szeretem is munkatársaimat, akik lelkiismeretesen és magas szakmai színvonalon járták végig az elmúlt években ezeket a kitaposatlan ösvényeket” – mond köszönetet nekik az igazgató.

Mostanra odáig jutott az intézmény, hogy a további bővülés már fizikai akadályokba ütközik. Az alapkőletételt megelőző ünnepséget is a kórház ebédlőjében tartják, ami egyben közösségi térként szolgál, az istentiszteleteknek is helyet ad. Velkey György szerint mégsem volt kérdés számukra, itthagyják-e zuglói ingatlanjaikat egy nagyobb parcelláért, hisz száznál is több diakonissza élt és gyógyított itt egykor, a kórház születésénél bábáskodó és azt sokáig irányító Biberauer-Bodoky család itt végezte áldásos szolgálatát, dacolva elnyomó rendszerekkel. „Ez szent hely számunkra – teszi egyértelművé a főorvos. – Itt akarjuk tovább álmodni azt az álmot, ami 152 éve, a kórház megalapítása óta a Bethesda sajátja.” Ez az álom Jézus Bethesda-tavi gyógyításának történetében gyökerezik: legyen valaki a betegek mellett, aki segít nekik.

Család-barát szülészetet szeretnének

Tavaly februárban jelentették be, hogy a kormány több milliárdos fejlesztési beruházást biztosít a Bethesda Gyermekkórháznak és a Budai Irgalmasrendi Kórháznak: a két intézmény együttműködésében egy speciális, új szülészeti-nőgyógyászati egység jön létre. Ahogy arról már beszámoltunk, a kismamákat a katolikus, az újszülötteket a református kórház látná el. A tervek szerint a szülészeten abortuszt nem fognak végezni, a természetes úton történő szülésvezetés intézményi meghonosítása mellett cél a világos pénzügyi feltételek kialakítása is, elkerülendő a hálapénzt.

A Bethesda így évszázados hagyományaihoz tér vissza: az 1866-ban alapított református kórházban minden korosztályt elláttak, idősebb református egyháztagok ma is sokszor emlegetik, hogy ők még ebben a kórházban születtek. Az 1953-ban államosított intézményből gyermekkórházat csináltak, a szülészet megszűnt. A Magyarországi Református Egyház 1992-ben kapta vissza a Bethesdát, azóta dolgozik a gyermekkórház fejlesztésén.

„A szülést nem elsősorban orvosi szempontból kell megközelíteni, mert nem betegség, hanem öröm forrása” – véli Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki arról beszél, hogy a kormányzat átfogó, mind a 78 magyarországi szülészetet érintő fejlesztési programjának az is célja, hogy olyan család-barát helyek jöjjenek létre, ahol a szülők ezt az örömteli élményt tapasztalhatják meg. Huszár Pál, a kórházat fenntartó Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöke ehhez még hozzáteszi: „Kívánom, hogy szülessen sok gyerek, az új osztályon dolgozók ne fogyjanak ki a munkából. Így az egész Kárpát-medencei magyarság nyertese lehet ennek a bővülésnek.”

Tágasabb terek, bővülő feladatkör

A Bethesda több mint hat milliárdból épülő új épületszárnyában a szülészet mellett az újszülött és koraszülött intenzív ellátás, a sürgősségi, az intenzív, a neurológiai és a rehabilitációs osztályok, a műtők, a laboratóriumok, a röntgen és egy új MRI laboratórium kap majd helyet. A felszabaduló Ilka utcai épület a szintén új gyermekpszichiátriai osztályt fogadná be. Mint megtudjuk, erre a feladatra eddig is voltak szakembereik, azonban az osztály létrehozásával infrastruktúrát is kap ez a fajta gyógyítás. Ezen belül külön gyermekhospice részleget is kialakítanak. A járóbeteg rendelő, a sebészet és az égéssérült gyermekeket gyógyító országos központ marad a jelenlegi helyén, viszont nagyobb területen működik tovább a régi szárnyban. Új szobák kialakítását is tervezik a fekvőbetegek számára, emellett pelenkázó-szoptatóhelyiségeket, tárgyalókat és egy kápolnát is szeretnének kialakítani az épületkomplexumban.

Mindez egy országos fejlesztési tervbe, az Egészséges Budapest Programba illeszkedik, melynek részeként 700 milliárd forintot költenek a fővárosi és Pest megyei kórházakra és szakrendelőkre. A Cserháti Péter miniszteri biztos által készített 15 évre szóló szakmai koncepció megvalósulni látszik, ennek részeként a Bethesda is térségi gyermekellátó központtá válhat. „A betegek érdekei a legfontosabbak a számunkra, akik nemcsak gyógyulást, hanem törődést és gondoskodást várnak. Azt látjuk, hogy ez a Bethesda munkatársai számára nemcsak hivatás, hanem életforma” – gratulál a református gyógyító központ dolgozóinak Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.

 Üzenet a jövőnek

A kavicsos udvaron már vár minket az előkészített üreg, amire a kórház vezetője és a miniszter leteszik az új szárny alapkövét. Előtte elhelyeznek benne egy időkapszulát néhány jelzésértékű tárggyal: egy fotót a jeruzsálemi Bethesda-tóról, a kórház építéséről szóló levelet, a ’92-es újraindulást koordináló Dizseri Tamás orvosi pecsétjét, a jelenlegi dolgozók névsorát, egy bibliai igét, papíralapú és elektronikus emlékeket a Bethesda jelenéről. Mindezt hamar befedi a márványtábla, hogy ráépülhessenek a falak, amelyek között majd megvalósulhat a táblára vésett hitvallás: „...az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,..." (Róm 15,1)

„A társadalom és az egyház részéről óriási igény mutatkozott arra, hogy az egyházi kórházakban is működjön a rájuk jellemző etikai normák szerint szülészet. Ennek az igénynek felelünk meg" – mondja a beruházásról Velkey György. A vele készüt interjút a Parókia Portálon olvashatják.

Feke György, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.