Debrecen püspökei együtt látogattak Genfbe

2017. december 15., péntek

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Palánki Ferenc római katolikus püspök és Fekete Károly református püspök december 7. és 10. között látogatott a svájci városba, az ökumenikus mozgalom központjába.

2017 nyarán, a három debreceni püspök szokásos hatszemközti informális találkozóján, melyet havonta megtartanak, merült fel először annak a gondolata, hogy a protestáns reformáció kezdete 500 évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévben tegyenek közös látogatást egy olyan helyszínre, amely szimbolikusan is kifejezi a három egyházi elöljáró ökumenikus elkötelezettségét. Így esett a választás Genfre, mely nem csak Kálvin János működésének helye volt, hanem több ökumenikus egyházi világszervezet központja is.

 

A három püspök látogatást tett az Egyházak Világtanácsa (EVT) székházában, ahol a Világtanács főtitkára, Olav Fykse Tveit fogadta őket. Ellátogattak a Bossey-i Ökumenikus Intézetbe is, megtekintették a Reformáció Nemzetközi Múzeumának kiállítását és igehirdetői szolgálattal zárták útjukat. A látogatásról Fekete Károly református püspök így nyilatkozott: mindannyian megfogadtuk, hogy nem hivatali ökumenét szeretnénk élni, hanem testvérként egymásra tekinteni, ugyanis közösen képviseljük Isten ügyét ebben a városban.

 

Az ökumené jegyében zajlott közös útról a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapján olvashatnak további részleteket.

Forrás: ttre.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.